Reklama

Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.

Reklama

Wykorzystaj nieprzemijający od kilku sezonów trend na fingerfood – potrawy stworzone z myślą o jedzeniu palcami. Rozkoszuj się smakiem wytwornych koreczków, mini dań, które powstały specjalnie z myślą o imprezach oraz spotkaniach z rodziną i znajomymi.

Przepis na koreczki z grillowanej cukinii

Cukinia grillowana jest wcześniej i serwowana na zimno. Nie ma potrzeby podgrzewania jej przed podaniem tych apetycznych koreczków na stół.

Składniki (na 5 porcji przystawki):

  • 2 młode cukinie bez plam,
  • 1 kulka sera mozzarella odcedzonego z zalewy lub pół kubeczka gotowego kremowego serka (np. koziego niekwaskowatego w smaku) do smarowania,
  • 10 suszonych pomidorów odcedzonych z oleju i rozdrobnionych,
  • garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
  • kilka łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu stygnięcia cukinii)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyte i osuszone cukinie pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry (tak, aby się nie rozpadały).
  • Posmaruj patelnię grillową cienką warstwą oleju.
  • Grilluj plastry cukinii pojedynczo po kilka minut z każdej strony.
  • Zdejmij z patelni, aby ostygły.
  • Rozdrobnij w miseczce ser i wymieszaj go z uprażonym słonecznikiem, suszonymi pomidorami, porwanymi listkami bazylii, orzechami.
  • Posól nadzienie i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Smaruj każdy plasterek cukinii masą serową, zwijaj w roladki i przekłuwaj wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
  • Ułóż koreczki pionowo na kolorowym talerzyku i podawaj udekorowane połówkami pomidorków koktajlowych i obficie posypane natką pietruszki.

Przepis na koreczkowe rozmaitości

Jeśli przed przybyciem gości przygotujesz niezbędne do przyrządzenia przystawki składniki, przygotowanie koreczków na początku przyjęcia zajmie jedynie kilka minut i będą długo świeże.

Składniki (na 10 porcji przystawki):

  • 100 gramów chudego mielonego mięsa (np. z indyka), które odłożysz w trakcie robienia kotletów mielonych,
  • 1 roztrzepane w miseczce jajko do obtoczenia mięsa,
  • odrobina drobno pokrojonej i usmażonej cebulki,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • kawałek sera pleśniowego pokrojonego w trójkąciki,
  • kilkanaście winogron,
  • 2 parówki sojowe pokrojone w dość grube plasterki,
  • 100 gramów kabanosa pokrojonego w grubsze kawałki około dwucentymetrowej długości,
  • 10 ugotowanych wcześniej na twardo i przepołowionych przepiórczych jajek,
  • garść kostek twardego, żółtego sera,
  • garść kostek ananasa z puszki,
  • 20 czarnych i zielonych wydrylowanych oliwek ze słoika,
  • 10 przepołowionych pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przy okazji robienia kotletów mielonych z cebulą uformuj, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju na złoto mini kotleciki wielkości niedużych orzechów włoskich i przestudź je.
  • Przygotuj wcześniej pozostałe składniki: ugotuj na twardo jajka przepiórcze, pokrój składniki w kostki i trójkąty oraz na połówki.
  • Nabijaj na wykałaczki po kilka składników, ustaw koreczki na liściach sałaty na płaskim talerzu lub tacce i podawaj oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
  • Dobra rada: żeby koreczki trzymały się pionowo, można je wbijać w owoce np. połówki jabłka ułożone płaską stroną na talerzu.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama