Przepisy na pyszne koreczki: z grillowanej cukinii i apetycznych rozmaitości
Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.
Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.
Wykorzystaj nieprzemijający od kilku sezonów trend na fingerfood – potrawy stworzone z myślą o jedzeniu palcami. Rozkoszuj się smakiem wytwornych koreczków, mini dań, które powstały specjalnie z myślą o imprezach oraz spotkaniach z rodziną i znajomymi.
Przepis na koreczki z grillowanej cukinii
Cukinia grillowana jest wcześniej i serwowana na zimno. Nie ma potrzeby podgrzewania jej przed podaniem tych apetycznych koreczków na stół.
Składniki (na 5 porcji przystawki):
- 2 młode cukinie bez plam,
- 1 kulka sera mozzarella odcedzonego z zalewy lub pół kubeczka gotowego kremowego serka (np. koziego niekwaskowatego w smaku) do smarowania,
- 10 suszonych pomidorów odcedzonych z oleju i rozdrobnionych,
- garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
- kilka łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich,
- kilkanaście listków świeżej bazylii,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu stygnięcia cukinii)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyte i osuszone cukinie pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry (tak, aby się nie rozpadały).
- Posmaruj patelnię grillową cienką warstwą oleju.
- Grilluj plastry cukinii pojedynczo po kilka minut z każdej strony.
- Zdejmij z patelni, aby ostygły.
- Rozdrobnij w miseczce ser i wymieszaj go z uprażonym słonecznikiem, suszonymi pomidorami, porwanymi listkami bazylii, orzechami.
- Posól nadzienie i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Smaruj każdy plasterek cukinii masą serową, zwijaj w roladki i przekłuwaj wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
- Ułóż koreczki pionowo na kolorowym talerzyku i podawaj udekorowane połówkami pomidorków koktajlowych i obficie posypane natką pietruszki.
Przepis na koreczkowe rozmaitości
Jeśli przed przybyciem gości przygotujesz niezbędne do przyrządzenia przystawki składniki, przygotowanie koreczków na początku przyjęcia zajmie jedynie kilka minut i będą długo świeże.
Składniki (na 10 porcji przystawki):
- 100 gramów chudego mielonego mięsa (np. z indyka), które odłożysz w trakcie robienia kotletów mielonych,
- 1 roztrzepane w miseczce jajko do obtoczenia mięsa,
- odrobina drobno pokrojonej i usmażonej cebulki,
- kilka łyżek bułki tartej,
- kawałek sera pleśniowego pokrojonego w trójkąciki,
- kilkanaście winogron,
- 2 parówki sojowe pokrojone w dość grube plasterki,
- 100 gramów kabanosa pokrojonego w grubsze kawałki około dwucentymetrowej długości,
- 10 ugotowanych wcześniej na twardo i przepołowionych przepiórczych jajek,
- garść kostek twardego, żółtego sera,
- garść kostek ananasa z puszki,
- 20 czarnych i zielonych wydrylowanych oliwek ze słoika,
- 10 przepołowionych pomidorków koktajlowych,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przy okazji robienia kotletów mielonych z cebulą uformuj, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju na złoto mini kotleciki wielkości niedużych orzechów włoskich i przestudź je.
- Przygotuj wcześniej pozostałe składniki: ugotuj na twardo jajka przepiórcze, pokrój składniki w kostki i trójkąty oraz na połówki.
- Nabijaj na wykałaczki po kilka składników, ustaw koreczki na liściach sałaty na płaskim talerzu lub tacce i podawaj oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
- Dobra rada: żeby koreczki trzymały się pionowo, można je wbijać w owoce np. połówki jabłka ułożone płaską stroną na talerzu.
Smacznego!
- Co jesz na kolację? Dowiedz się, co jeść, a czego unikać.
- Posiłek potreningowy musi być zbilansowany. Zobacz dwa proste przepisy.
- Zastanawiasz się, co zrobić z dyni? Przygotuj potrawy z dyni: pasta do chleba i frytki.