Konfitura jabłkowa: jak zrobić powidła z jabłek z dodatkiem rumu i cynamonu
Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu.
Opublikowano: środa, 16 listopada 2016 08:49
Reklama
Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu.
Reklama
Konfitura jabłkowa może być smacznym dodatkiem do deserów, jogurtów lub naleśników. Nadaje się także do gofrów i ciasta.
Powidła z jabłek – przepis
Składniki (na 8-10 słoików):
- 1,5 kg jabłek,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki cukru,
- ½ łyżeczki cukru wanilinowego,
- 500 g cukru żelującego 2:1,
- 1 łyżka rumu,
- sok z połowy cytryny,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki. 1 kg jabłek pokrój w kostkę o wymiarach 1x1 cm.
- Na dużej patelni skarmelizuj (podsmaż na sucho) 3 łyżki cukru. Włóż pokrojone jabłka. Nie przejmuj się, że karmel stwardnieje, to naturalna reakcja. Gotuj 10-15 na niewielkim ogniu. Przez ten czas karmel powinien się rozpuścić.
- Przełóż jabłka z karmelem do dużego garnka. Dodaj cukier wanilinowy i żelujący, cynamon i wlej sok z cytryny.
- Zagotuj wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając. Gotuj przez 3-4 minuty lub nieco dłużej, ciągle mieszając. Przestań gotować konfiturę, kiedy stężeje. To, czy ma odpowiednią konsystencję, sprawdzisz przekładając na zimny talerz i przechylając go. Zastygające powidła oznaczają, że to odpowiedni moment na zdjęcie garnka z gazu.
- Zdejmij pianę z konfitury, jeśli powstała. Wlej rum.
- Przełóż powidła do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Postaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Dlaczego warto jeść jabłka: właściwości jabłek
Jabłka (owoce i przetwory z nich zrobione) mają następujące właściwości:
- regulują poziom cholesterolu,
- usprawniają przemianę materii – najlepiej zjeść jabłko na około 30 minut przed głównym posiłkiem,
- zawierają bakterie probiotyczne, które wzmacniają odporność i działają korzystnie na funkcjonowanie jelit,
- zapobiegają powstawaniu nowotworów, w szczególności rakowi jelita grubego,
- zawierają polifenole, które niwelują działanie wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu,
- kwercetyna z jabłek zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych i ma działanie przeciwalergiczne – hamuje produkcję histaminy.
Reklama
- Głóg jest niewielkim krzewem, mającym małe, czerwone owoce. Przetwory z głogu: konfitura, dżem, nalewka.
- Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Przetwory z dzikiej róży: konfitura, dżem i syrop.
- Konfitura z pigwy dodawana do herbaty dostarcza cennych składników mineralnych jak fosfor czy żelazo. Konfitura z pigwy do herbaty: przepis.
Reklama
Reklama
Reklama