Pumpkin spice latte – jak przyrządzić jesienną kawę w domu?
Rozgrzewająca, korzenna kawa jest idealna na chłodne, jesienne wieczory. Jak sporządzić popularną w kawiarniach pumpkin spice latte samemu w domu? Poznaj przepis.
Rozgrzewająca, korzenna kawa jest idealna na chłodne, jesienne wieczory. Jak sporządzić popularną w kawiarniach pumpkin spice latte samemu w domu? Poznaj przepis.
Pumpkin spice latte to kawa, która przybyła ze Stanów Zjednoczonych. Jest to słodki, korzenny napój, który doskonale rozgrzewa o zimnej porze. Ma niesamowity smak, który będzie nam towarzyszył z przyjemnością jeszcze przez całą zimę.
Na poprawę nastroju
Kawa tego rodzaju jest bardzo aromatyczna. Umili czas każdemu. Można ją popijać samemu przy dobrej książce lub zaprosić przyjaciół i poczęstować czymś naprawdę wyśmienitym. Będzie doskonałym uzupełnieniem deseru - ciasta lub ciastek korzennych. Klucz do przyrządzenia napoju leży w jego oryginalnym, amerykańskim przepisie.
Składniki
Składnikami samej kawy są:
- kawa espresso (ok. 35 ml),
- 150 ml mleka,
- 1 łyżeczka purée z dyni,
- ok. 2 łyżeczek tradycyjnego syropu klonowego.
Jednak swój aromat kawa zawdzięcza specjalnej mieszance przypraw. Każdy ze składników potrzebny do jej stworzenia ma unikalne dla zdrowia właściwości. Do przygotowania jednej kawy potrzebne Ci będą:
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ¼ mielonej gałki muszkatołowej,
- ¼ mielonych goździków,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Ostatni składnik jest sprawdzonym środkiem na cellulit, odchudzanie i trądzik. Pomaga także przy przeziębieniach i dolegliwościach żołądkowych. Z kolei goździki obniżają poziom cholesterolu i usuwają nieprzyjemny, nieświeży oddech. Imbir zaś łagodzi bóle menstruacyjne, wzdęcia oraz bóle głowy i migreny. Gałka muszkatołowa ma zastosowanie we wspomaganiu m.in. procesów trawiennych.
Sposób przyrządzenia
Na początek przygotuj w miseczce mieszankę przypraw. Następnie zaparz espresso. Podgrzej i spień mleko, najlepiej przy pomocy spieniacza. Jeśli korzystasz z ekspresu do kawy, nie podgrzewaj mleka, ponieważ zrobi to dysza parowa i napowietrzy je.
W kolejnym kroku purée z dyni wymieszaj z syropem klonowym oraz przygotowaną wcześniej przyprawą. Dodaj 2 łyżki spienionego mleka i wymieszaj. By uniknąć grubych kawałków dyni w szklance lub kubku, przetrzyj wszystko przez sitko. Na koniec przelej napar do wysokiej szklanki i powoli wlewaj resztę mleka, zostawiając miejsce na espresso. Aromatyczny, amerykański napój gotowy!