Kasza bulgur – zdrowy dodatek do potraw o bogatej zawartości składników odżywczych. 2 przepisy na dietetyczne dania
Kasza bulgur to popularny dodatek i składnik dań kuchni bliskowschodniej, często określany mianem arabskiej pszenicy. Ma ciemno-żółty kolor, bardzo delikatny orzechowy smak i jędrną po ugotowaniu strukturę. Kasza bulgur jest bogata w wapń, kwas foliowy i potas.
Kasza bulgur to popularny dodatek i składnik dań kuchni bliskowschodniej, często określany mianem arabskiej pszenicy. Ma ciemno-żółty kolor, bardzo delikatny orzechowy smak i jędrną po ugotowaniu strukturę. Kasza bulgur jest bogata w wapń, kwas foliowy i potas.
W kuchni wykorzystuje się 3 typy tej kaszy: drobno, średnio i gruboziarnistą. Drobne ziarna są idealne do sałatek i farszy, średnie i grube do zapiekanek i pilawu. Bulgur powstaje z mielonych ziaren pszenicy durum, dlatego nie jest zalecany osobom na diecie bezglutenowej.
Właściwości zdrowotne, kaloryczność i indeks glikemiczny kaszy bulgur
Ziarenka kaszy bulgur zawierają witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez i sód, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Potas i sód obniżają ciśnienie krwi, natomiast wapń i magnez poprawiają pamięć, koncentrację i przewodnictwo nerwowe. Ponadto bulgur ma niski indeks glikemiczny (IG 46) i zawiera błonnik pokarmowy, niezbędny do zachowania właściwego poziomu cholesterolu oraz prawidłowej pracy układu pokarmowego. Obecne w kaszy żelazo i kwas foliowy wspomagają profilaktykę i leczenie anemii. 100 g ugotowanej kaszy bulgur to około 85 kcal.
Przepis na dietetyczny obiad: papryka faszerowana kaszą bulgur, kukurydzą i pieczarkami
Składniki na około 3 porcje:
- 3 duże czerwone papryki,
- 2 średniej wielkości cebule,
- pół kilograma pieczarek,
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka drobno mielonej kaszy bulgur,
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- pół puszki kukurydzy (50g),
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta chili,
- szczypta papryki wędzonej,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zalej kaszę gorącym bulionem i odstaw pod przykryciem na 15-20 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
- Wyszoruj papryki, pokrój wzdłuż na pół i wydrąż gniazda nasienne.
- Obierz czosnek. Jednym ząbkiem natrzyj wnętrze papryk.
- Posiekaj bardzo drobno cebulę i zeszklij ją na oleju w dużym garnku z grubym dnem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Umyj dokładnie pieczarki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli. Delikatnie wymieszaj i posól całość, duś pod przykryciem przez około 5 minut. Gdy pieczarki puszczą wodę, zdejmij pokrywkę, dodaj posiekany ząbek czosnku i podgrzewaj wszystko na dość dużym ogniu do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę.
- Odsącz kukurydzę z zalewy i wsyp ją razem z kaszą do reszty składników. Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu przez około 5 minut.
- Dodaj natkę i wymieszaj całość.
- Wypełnij farszem każdą paprykową połówkę i wstaw je do piekarnika na 10 minut.
Faszerowane bulgurem papryki są wyśmienite zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jeżeli zostanie ci trochę farszu, możesz użyć go jako smarowidła do pieczywa.
Smacznego!
Przepis na dietetyczną przekąskę: sałatka z kaszą bulgur
Składniki na około 2 porcje sałatki:
- 1 szklanka ugotowanej na sypko gruboziarnistej kaszy bulgur,
- 3 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry,
- 1 pokrojony w kostkę świeży ogórek,
- 1 pokrojona w paski żółta papryka,
- 8 startych na tarce o grubych oczkach rzodkiewek,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 1 łyżka łuskanych pestek dyni.
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- szczypta czosnku granulowanego,
- szczypta mielonego imbiru.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dressing: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 10 minut.
- W dużej misce połącz warzywa i kaszę oraz ziarna, polej sosem. Gotowe.
Przygotowana w ten sposób sałatka jest znakomitą przekąską, kolacją, drugim śniadaniem lub dodatkiem do obiadu.
Smacznego!
PAMIĘTAJ: częste jedzenie kasz grubo mielonych nie jest zalecane osobom ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak wrzody, nadkwasota i refluks.