Dlaczego warto jeść karczochy? Warzywa na młodość i zgrabną sylwetkę
Karczoch działanie lecznicze zawdzięcza obecności składników mineralnych, witamin oraz antyoksydantów. Karczochy działają ochronnie na komórki wątroby, zwiększają wydzielanie żółci, ułatwiają trawienie, przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu oraz regulują poziom cholesterolu we krwi.
Karczoch działanie lecznicze zawdzięcza obecności składników mineralnych, witamin oraz antyoksydantów. Karczochy działają ochronnie na komórki wątroby, zwiększają wydzielanie żółci, ułatwiają trawienie, przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu oraz regulują poziom cholesterolu we krwi.
Karczoch to wykwintne warzywo, delikatne w smaku, przypominające szparagi z lekką nutą goryczy. Zawiera antyoksydanty, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia. Polecany jest w dietach odchudzających.
Karczoch: właściwości lecznicze
Inulina, niacyna, witaminy (C, K, witaminy z grupy B), kwas foliowy, miedź, potas, żelazo, rutyna, luteolina, antocyjany, sylimaryna i cynaryna – to tylko niektóre z bogatej listy składników odżywczych zawartych w karczochu. Dzięki nim karczochy działają ochronnie i regenerująco na wątrobę, zwiększają wytwarzanie żółci i kwasów żółciowych, stabilizują wchłanianie cukrów oraz obniżają stężenie złego cholesterolu (LDL) we krwi. Ponadto luteolina i jej pochodne wykazują działanie przeciwzapalne, a niektóre badania naukowe coraz śmielej potwierdzają tezę, że ma ona również działanie antynowotworowe.
Karczoch jest warzywem niskokalorycznym i zawierającym dużo błonnika, dlatego szczególnie polecany jest osobom na diecie odchudzającej. Ponadto zawarte w nim substancje regulują procesy trawienne, łagodzą zgagę, nudności oraz wzdęcia. Działają moczopędnie, dzięki czemu szybciej pozbywamy się z organizmu toksyn.
Zawarte w karczochu antyoksydanty – czyli związki eliminujące szkodliwe dla organizmu ludzkiego wolne rodniki – oprócz działania ochronnego wspomagają również regenerację komórek i spowalniają procesy starzenia. Cynaryna z karczocha oprócz zbawiennego wpływu na wątrobę działa również korzystnie na niedoskonałości skórne, takie jak łojotok, trądzik czy egzema. Aby w pełni korzystać z leczniczego wpływu karczocha na zdrowie warto, oprócz włączenia go do jadłospisu (co jednak nie jest tanim przedsięwzięciem), zaopatrzyć się w naturalne preparaty zawierające wyciąg z tej rośliny.
Osoby, u których stwierdzono niedrożność dróg żółciowych powinny unikać spożywania karczochów.
- Czy wiesz, że melon należy do rodziny dyniowatych? Zobacz, jak jeść melona.
- Placki warzywne mogą być ciekawym dodatkiem do obiadu. Polecamy, przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
- Miąższ dyni nadaje się do przyrządzenia dań słodkich i wytrawnych. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne dania z dyni.