jeżyny i maliny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Ile kalorii i jakie wartości odżywcze mają jeżyny?

Jeżyny nie tylko pomagają dbać o urodę (zawierają antyoksydanty i witaminę młodości - E), ale skuteczne są też w profilaktyce zdrowotnej. Jeżyny są bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych, a w 100 gramach tych owoców są jedynie 43 kcal.

Jeżyny nie tylko pomagają dbać o urodę (zawierają antyoksydanty i witaminę młodości - E), ale skuteczne są też w profilaktyce zdrowotnej. Jeżyny są bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych, a w 100 gramach tych owoców są jedynie 43 kcal.

Jeżyny jako skuteczny element profilaktyki antynowotworowej

Jeżyny są wymienianie jako jeden z owoców, które skutecznie niszczą wolne rodniki, dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Wolne rodniki nie tylko przyczyniają się do przedwczesnego starzenia, ale również współodpowiedzialne są za powstawanie komórek rakowych. Istnieje lista produktów (stworzona przez Departament Rolnictwa USA, ORAC Oxygen Radical Absorbance Capacity), które chronią organizm przed zgubnym działaniem wolnych rodników i na tej liście dumnie prezentują się m.in. właśnie jeżyny.

Jeżyny dobre dla diabetyków i osób dbających o linię

Ponieważ jeżyny mają niski indeks glikemiczny (na poziomie 25) mogą być źródłem składników odżywczych i witamin w diecie osób chorych na cukrzycę. Są również bogate w błonnik, dzięki czemu regulują pracę układu trawiennego, wpływają korzystnie na poziom stężenia złego cholesterolu we krwi i pozwalają utrzymać dłużej uczucie sytości.

Jeżyny pomagają dbać o piękną skórę

Oprócz wspomnianych wcześniej antyoksydantów, jeżyny są również źródłem witaminy E, która zwana jest także witaminą młodości. Dzięki jeżynom wzmocnione zostaną naczynka krwionośne, zwiększy się również synteza kolagenu, a skóra będzie miała większą zdolność do regeneracji. Jeżyny w walce o piękną cerę sprawdzą się także w formie maseczki, która będzie miała działanie nawilżające. Aby zrobić domową maseczkę wystarczy kilka jeżyn, łyżeczka miodu i śmietany. Dokładnie wymieszane składniki można nałożyć na twarz i szyję. Po upływie 15–20 minut maseczkę należy zmyć chłodną wodą.

Jeżyny na lepszą odporność i zdrowsze serce

Dzięki zawartości witaminy C jeżyny pomogą również w budowaniu odporności organizmu, a wysoka zawartość potasu będzie sprzyjała regulowaniu ciśnienia krwi i prawidłowej pracy serca, o które zadba także magnez zawarty w jeżynach.

 

Jeżyny świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów: kisieli czy galaretek, ciast i dżemów.  

owoce leśne
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Cudowne właściwości jagód: oczyszczają, leczą, działają przeciwnowotworowo
Do owoców jagodowych należą truskawki, maliny, żurawina, poziomki, porzeczki, jeżyny, borówki i jagody. Owoce te mają wiele cennych właściwości, dlatego warto je jeść już od najmłodszych lat.

Do owoców jagodowych należą truskawki, maliny, żurawina, poziomki, porzeczki, jeżyny, borówki i jagody. Owoce te mają wiele cennych właściwości, dlatego warto je jeść już od najmłodszych lat. Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie Owoce jagodowe mają składniki mineralne, witaminy C , B, A i polifenole, dzięki którym posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwutleniające. Substancje te zwalczają przeziębienie, stany zapalne i wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Jagody zawierają również antocyjany, które są odpowiedzialne za kolor owoców. Jagody mają szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż doskonale nadają się do sałatek, koktajli, czy deserów. Niekiedy używa się ich jako dodatku do potraw mięsnych.   Owoce jagodowe zawierają dużo błonnika i substancji czynnych, które oczyszczają organizm z toksyn. Mają także działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe. Owoce jagodowe zawierają dużo błonnika Truskawki – zawierają błonnik, który oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto truskawki mają witaminę C, która między innymi przyczynia się do tworzenia kolagenu w skórze.   Jagody – mają dużo błonnika pokarmowego. Oprócz tego zawierają utleniacze, dzięki którym jagody mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwzakrzepowe.   Żurawina – zaliczana jest do najzdrowszych owoców. Zawiera wiele substancji odżywczych, takich jak błonnik, witaminy C i E, a także przeciwutleniacze. Żurawinę zaleca się osobom mającym problemy sercem, chorującym na cukrzycę, czy osobom otyłym. Sok z żurawiny warto też pić na problemy z pęcherzem moczowym.   Jeżyny – posiadają błonnik, kwas fenolowy i witaminę C. Jedzenie jeżyn zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca, a także zwalcza stany zapalne siatkówki. Ponadto jeżyny przyczyniają się do...

miska z suszonymi morelami na drewnianym stole
©M.studio/Fotolia
Styl życia
Jakie właściwości i ile kalorii mają suszone morele?
Po suszone morele powinni sięgać wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie. Jednak trzeba zwrócić uwagę na substancje konserwujące. Morele, te świeże i suszone, są źródłem wielu składników odżywczych. W 100 gramach świeżych moreli jest 48 kcal, natomiast w tej samej ilości moreli suszonych 241 kcal.

Po suszone morele powinni sięgać wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie. Jednak trzeba zwrócić uwagę na substancje konserwujące. Morele, te świeże i suszone, są źródłem wielu składników odżywczych. W 100 gramach świeżych moreli jest 48 kcal, natomiast w tej samej ilości moreli suszonych 241 kcal. Suszone morele mają korzystny wpływ na zdrowie Suszone morele są prawdziwą skarbnicą witamin i pierwiastków mających korzystny wpływ na zdrowie, zawierają duże ilości m.in.: witaminy A, która korzystnie wpływa na wzrok i ma działanie przeciwutleniające , pomaga zwalczać wolne rodniki i budować naturalną odporność organizmu, potasu, który niezbędny jest podczas regulacji gospodarki wodnej organizmu, wspomaga pracę nerek oraz reguluje ciśnienie krwi , właściwą pracę mięśni i znacząco wspomaga pracę układu nerwowego, witaminy C , która regularnie przyjmowana może zmniejszyć ryzyko przeziębienia, ale jest również przeciwutleniaczem (czyli np. zapobiega procesowi starzenia się skóry), witaminy B6, która jest niezbędna w procesie produkcji hemoglobiny w organizmie oraz usprawnia pracę serca, żelaza, dzięki czemu suszone morele pomagają zapobiegać anemii i redukują poziom zmęczenia. Suszone morele można wykorzystać jako kosmetyk Owoc moreli i jego nasiona znalazły również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Dla fanów domowej produkcji kosmetyków dobrą wiadomością może być fakt, iż mogą skorzystać również z właściwości suszonych moreli. Osoby, które zmagają się z cerą trądzikową i przetłuszczającą się mogą wypróbować ściągające działanie tych owoców . Przepis na maseczkę z suszonych moreli jest prosty: wystarczy zalać rozdrobnione morele ciepłym mlekiem i tak przygotowaną maseczkę nałożyć na twarz na 20 minut, następnie zmyć. Cera uzyska zdrowy połysk i świeży wygląd. Na co uważać wybierając...

suszone śliwki na drewnianej łyżce
©Voyagerix/Fotolia
Styl życia
Jakie właściwości i ile kalorii mają suszone śliwki?
Już kilka suszonych śliwek dziennie, jedzonych regularnie, będzie miało bardzo korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Śliwki, zarówno te świeże, jak i suszone są skarbnicą dobrych dla zdrowia i urody elementów. Suszone owoce mają więcej kalorii: 240 kcal w 100 gramach, podczas gdy w 100 gramach świeżych śliwek jest 45 kcal. Jednak są to owoce, które w każdej formie są wartościową przekąską lub dodatkiem do potraw.

Już kilka suszonych śliwek dziennie, jedzonych regularnie, będzie miało bardzo korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Śliwki, zarówno te świeże, jak i suszone są skarbnicą dobrych dla zdrowia i urody elementów. Suszone owoce mają więcej kalorii: 240 kcal w 100 gramach, podczas gdy w 100 gramach świeżych śliwek jest 45 kcal. Jednak są to owoce, które w każdej formie są wartościową przekąską lub dodatkiem do potraw. Śliwki są źródłem wielu witamin Witamina A. Śliwki są wśród owoców suszonych najbogatszym źródłem tej witaminy. Dzięki temu pomagają dbać o wzrok, a także spowalniają proces starzenia się skóry i namnażania wolnych rodników.   Witamina C. Podobnie jak witamina A, witamina C jest przeciwutleniaczem, zatem wpływa na redukcję objawów starzenia. Wspomaga również proces gojenia się ran.   Witamina E. Śliwki pomagają ze zwielokrotnioną mocą zachować młodość na dłużej. Dzięki witaminie E korzystnie wpływają również na pracę mięśni.   Witamina K. Śliwki mogą okazać się pomocą dla osób z cerą naczynkową, gdyż zawartość witaminy K w połączeniu z działaniem witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne będzie dobrym połączeniem w dbaniu o cerę ze skłonnościami do pękających naczynek.   Witaminy z grupy B. Dzięki zawartości witaminy B6 śliwki korzystnie wpływają również na pracę układu nerwowego, więc świetnie sprawdzą się na przykład jako przekąska w okresie wzmożonego stresu. Minerały zawarte w śliwkach Potas. Dzięki zawartości tego pierwiastka śliwki skutecznie wspomagają obniżenie ciśnienie krwi i pracę układu sercowo-naczyniowego.   Żelazo. Ponieważ suszone śliwki bogate są w żelazo, wskazane są w profilaktyce anemii, a także w dietach wegetariańskich.   Magnez. Suszone śliwki dzięki zawartości magnezu również...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner