Zastosowanie jodłowca w kuchni
Jagody jałowca pospolitego, czyli inaczej jodłowca, są wykorzystywane nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni jako przyprawa wzbogacająca smak i aromat. W Niemczech zmielone owoce jałowca są stosowane jako zamiennik pieprzu.
Jagody jałowca pospolitego, czyli inaczej jodłowca, są wykorzystywane nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni jako przyprawa wzbogacająca smak i aromat. W Niemczech zmielone owoce jałowca są stosowane jako zamiennik pieprzu.
Jałowiec pospolity jako przyprawa
Szyszkojagody, czyli owoce jałowca pospolitego, są bardzo cenione w kuchni ze względu na swój balsamiczny aromat oraz korzenny, gorzko-słodki smak. Świeże jagody są zbyt gorzkie, dlatego wykorzystuje się przede wszystkim suszone. Przechowuje się je w całości, a tuż przed dodaniem – rozgniata, by uwolnić aromat. Dodawane są głównie do ciężkostrawnych i tłustych potraw, które mogą powodować wzdęcia, np. do:
- bigosu,
- zupy ze świeżej kapusty,
- buraczków,
- sosów,
- marynowanych grzybów.
Jałowiec znajduje zastosowanie w przyprawianiu mięs, zwłaszcza dziczyzny, ponieważ ma ona najbardziej wyrazisty smak. Rozdrobnione jagody dodaje się także do kiełbas i pasztetów. Jałowiec dobrze komponuje się z pietruszką, czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz tymiankiem. Dodatkowo drzewo jałowca pospolitego wykorzystuje się, by w dymie jałowcowym wędzić mięso i wędliny.
Jałowiec pospolity w przetworach
Z owoców jałowca sporządza się także:
- wódkę jałowcówkę,
- gin,
- syropy,
- wina,
- nalewki,
- piwa.
Piwo jałowcowe jest regionalnym napojem popularnym szczególnie na Mazowszu, nazywane jest również piwem kozicowym, ponieważ młode pędy jałowca pospolitego, z którego wytwarza się ten napój, to tak zwane kozice. Ma zastosowanie przede wszystkim jako napój rozgrzewający. Z kolei nalewka polecana jest przy niestrawności i przeziębieniu.
- Gorczyca biała może być składnikiem bardzo wielu dań. Zobacz, jakie jest zastosowanie w kuchni gorczycy białej i do jakich potraw pasuje.
- Sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku to tradycyjne dania kuchni azjatyckiej. Zobacz, jakie cechy ma kuchnia azjatycka.
- Jedną z najstarszych roślin używanych w kuchni i ziołolecznictwie jest kolendra. Poznaj, właściwości lecznicze i zastosowanie kolendry.