Substancje zawarte w grzybach, czyli woda, białko, błonnik i węglowodany. Które grzyby są najzdrowsze?
Grzyby są często uznawane za produkty pozbawione wartości odżywczych i sprowadza się je do roli przypraw. Tymczasem grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin, tłuszczów i soli mineralnych. Z tego powodu nazywa się je leśnym mięsem.
Grzyby są często uznawane za produkty pozbawione wartości odżywczych i sprowadza się je do roli przypraw. Tymczasem grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin, tłuszczów i soli mineralnych (zobacz badania). Z tego powodu nazywa się je leśnym mięsem.
Grzyby rosną w niemal każdej strefie klimatycznej – zarówno na lądzie, jak i w wodzie. Obecnie odkryto ponad 70 tysięcy rodzajów grzybów jadalnych i trujących, jednak ich liczba może sięgać nawet miliona gatunków.
Które wartości odżywcze znajdują się w grzybach?
Od 70 do 90 procent masy grzyba stanowi woda. Natomiast miąższ jest bogaty w:
- białko – umożliwia wzrost człowieka, gdyż jest głównym budulcem mięśni organizmu oraz jego hormonów, enzymów i przeciwciał;
- węglowodany – dodają energii komórkom organizmu, ponadto przyswajają się lepiej, niż węglowodany roślin;
- tłuszcze – są źródłem energii, budują błony komórkowe, rozpuszczają witaminy;
- błonnik pokarmowy, chitynę – usuwa toksyny z organizmu, zapobiega zaparciom, przyśpiesza trawienie i przemianę materii, wspomaga odchudzanie oraz ułatwia wydalanie resztek pokarmowych;
- witaminy (między innymi A, B, C, D, K) – wspomagają odporność organizmu, chronią przed chorobami, zapewniają dobre samopoczucie i sprawne funkcjonowanie narządów;
- minerały (między innymi żelazo, potas, fosfor, sód, wapń, mangan, miedź, jod, cynk) – korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój, zdrowie i reprodukcję człowieka.
Pieczarki, kurki i boczniaki, czyli najbardziej wartościowe grzyby
Najwięcej wartości odżywczych mają młode grzyby oraz te hodowane przez człowieka. Są to:
- kurki – zawierają duże ilości witamin z grupy B, są również niskokaloryczne (w 100 gramach kurek jest tylko 35 kalorii);
- pieczarki – poprawiają trawienie oraz odporność organizmu. Są również źródłem łatwo przyswajalnego białka, więc idealnie zastępują mięso;
- boczniaki – wzmacniają naczynia krwionośne, są bogate w kwas foliowy oraz substancje hamujące powstawanie nowotworów;
- grzyby shiitake (pochodzą z Azji) – regulują poziom cholesterolu we krwi i chronią organizm przed działaniem wirusów.
Sposoby na jedzenie grzybów
„Leśne mięso” można jeść na surowo lub w wersji gotowanej, smażonej, marynowanej, a nawet pieczonej. W kuchni polskiej grzyby suszy się, a następnie dodaje do potraw warzywnych i mięsnych. Grzyby są doskonałym składnikiem:
- bigosu,
- uszek,
- pierogów,
- krokietów,
- barszczów,
- zup jarzynowych,
- sosów,
- past,
- sałatek,
- przetworów.
Kto powinien unikać jedzenia grzybów?
Grzyby zawierają chitynę, czyli wielocukier, który nie jest rozpuszczalny przez kwasy żołądkowe człowieka. Z tego powodu grzyby uchodzą za ciężkostrawne, a więc mogą wywoływać bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki oraz zaparcia. Dorosły zdrowy człowiek może jeść kilka grzybów tygodniowo. Z jedzenia „leśnego mięsa” powinny zrezygnować osoby:
- poniżej 5 roku życia,
- powyżej 60 lat,
- mające kłopoty z nerkami lub wątrobą,
- mające problemy z pracą układu pokarmowego.
Nie zaleca się również łączenia grzybów z alkoholem.
- Grzyby trujące często są mylone z jadalnymi. Zobacz jak je odróżniać!
- Zbierając grzyby w lesie, człowiek jest narażony na komary i kleszcze. Sprawdź jak się ubrać!
- Podgrzybki w słodko-kwaśnej marynacie - przepis z dodatkiem kwasku cytrynowego, goździków i chrzanu.