Jakie są zalety czereśni? Na co wpływają i jak je jeść
Czereśni można zjeść nawet do pół kilograma dziennie. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Wspomagają apetyt i zmniejszają zaparcia.
Czereśni można zjeść nawet do pół kilograma dziennie. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Wspomagają apetyt i zmniejszają zaparcia.
Dzięki czereśniom łatwo odkwasić organizm i wyregulować przemianę materii. Dziennie można ich zjeść nawet do pół kilograma.
Składniki odżywcze czereśni
Czereśnie zawierają wiele witamin z grupy C, A, PP i B (B1, B2, B5, B6, B12). Dodatkowo bogate są składniki mineralne m.in. potas, fosfor, wapń, magnez, siarkę, chlor, sód, cynk, żelazo, miedź, mangan czy jod.
Właściwości czereśni
Jedzenie czereśni ma niebagatelny wpływ na kondycję organizmu:
- Oczyszczają ciało z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Odtruwają jelita, żyły, tętnice i stawy ze złogów. Dodatkowo zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi.
- Czereśnie odkwaszają organizm przywracając mu równowagę kwasowo-zasadową.
- Przywracają apetyt, szczególnie dzieciom.
- Wspomagają utratę wagi, są niskokaloryczne i zawierają małą ilość sacharozy (mogą je jeść cukrzycy).
- Usprawniają perystaltykę jelit i przyspieszają przemianę materii.
- Zmniejszają zaparcia oraz działają lekko przeczyszczająco.
- Polecane są w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych i żółciowych.
- Poprawiają krążenie i regulują działanie serca i wątroby.
- Obniżają ciśnienie krwi.
- Zawarte w czereśniach żelazo, wapń i witaminy wspomagają tworzenie tkanki kostnej oraz zębów.
- Mają działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe.
- Wspomagają narząd wzroku.
- Czereśnie zawierają dużo jodu, który reguluje wzrost u dzieci i pracę tarczycy.
Dieta czereśniowa
Przy diecie czereśniowej poleca się zjadanie codziennie około 300-500 g owoców. Czereśnie najlepiej zjadać zamiast posiłku. Taka dieta powinna trwać minimum 2 tygodnie. Jeśli chcemy w pełni pozbyć się toksyn i zregenerować organizm powinniśmy jeść wyłącznie czereśnie przez jeden dzień.
Jak nie jeść czereśni?
Owoców pestkowych nie należy jeść na czczo i popijać wodą. Powoduje to biegunki, ostre bóle brzucha i jelit. Czereśni dodatkowo nie powinno się jeść przed posiłkiem mięsnym, ponieważ zawarte w owocach minerały utrudniają trawienie białka. Osobom z problemami układu pokarmowego zaleca się jeść lekko obgotowane, dzięki temu lepiej są trawione.
Jak poradzić sobie z robakami w czereśniach?
Larwy muchy nasionnicy trześniówki nie występują w odmianach czereśni czerwcowych i sierpniowych. Na robaki można natrafić jedynie w lipcu. By łatwo się ich pozbyć - wystarczy zalać owoce zimną wodą. Pod wpływem wody robaki wyjdą z czereśni i opadną na dno.