Przepis na sushi owocowe z bananów, truskawek, mango i mleka kokosowego
Składnikami do sushi owocowego mogą być np.: truskawki, banany oraz mango. Ryż gotuje się z dodatkiem mleka kokosowego posłodzonego miodem lub cukrem pudrem. Po rozsmarowaniu ryżu na liściu nori układa się na nim owoce i całość zawija w ciasny rulon przy użyciu maty bambusowej.
Składnikami do sushi owocowego mogą być np.: truskawki, banany oraz mango. Ryż gotuje się z dodatkiem mleka kokosowego posłodzonego miodem lub cukrem pudrem. Po rozsmarowaniu ryżu na liściu nori układa się na nim owoce i całość zawija w ciasny rulon przy użyciu maty bambusowej.
Sushi na słodko dobrze smakuje z sosem owocowym, np. z truskawek. Do owoców dodaje się cukru pudru i odrobinę wanilii. Całość wystarczy zblendować na gładką masę. W tak przygotowanym sosie macza się kawałki sushi.
Owocowe sushi dla dzieci
Sushi na słodko to oryginalny pomysł na przekąskę dla dzieci. Smaczna i kolorowa potrawa rewelacyjnie ozdobi stół w czasie przyjęcia urodzinowego w domu. Atrakcją dla dzieci będzie możliwość jedzenia potrawy, tak jak tradycyjne sushi, czyli drewnianymi pałeczkami.
Sushi owocowe – przepis
Sushi z owoców będzie miało lekko kokosowy i słodki smak. Oprócz owoców podanych w przepisie można użyć także: malin, kiwi, awokado, pomarańczy, gruszek czy jabłek.
Potrzebujesz:
- maty bambusowej,
- kilka liści nori,
- garnka,
- małego rondla,
- miski,
- sita z małymi otworami (do przepłukania ryżu).
Składniki:
- opakowanie ryżu do sushi (500 gramów),
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżkę cukru pudru lub miodu,
- szczypta soli,
- 1 banan,
- 1 mango,
- 10 truskawek,
- garść prażonego sezamu.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ryż umieść w sitku i przepłucz kilka razy bieżącą wodą.
- Do garnka wlej wodę i szklankę mleka kokosowego.
- Dodaj ryż i gotuj przez 10 minut.
- Zdejmij garnek z ognia i pozostaw ryż do sushi na 10 minut pod przykryciem.
- Do małego rondla dodaj pozostałe mleko z puszki, cukier puder oraz sól.
- Gotuj całość (około 10 minut), aż płyn zgęstnieje.
- Ugotowany ryż przełóż do miski, dodaj gęste mleko z cukrem pudrem, delikatnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.
- Na macie bambusowej rozłóż liść nori (gładką stroną do dołu).
- Rozsmaruj na nim cienką warstwę ryżu i posyp prażonym sezamem.
- Owoce pokrój w małą kostkę i układaj dowolnie na liściu z ryżem.
- Zawijaj sushi przy użyciu maty.
- Ostrym nożem pokrój danie w 2 centymetrowe kawałki.
Gotowe!