Reklama

Aby zrobić domowy sorbet potrzebujesz: cytryny, wody niegazowanej, syropu klonowego, płynnej śmietanki do sosów i rodzynek. Przygotowaną masę mrozi się około 4 godziny w zamrażarce. Sorbet najlepiej podawać ze świeżymi listkami mięty.

Reklama

Sorbet cytrynowy najlepiej podawać w szklanych pucharkach. Do ozdoby można wykorzystać listki świeżej mięty i skórkę startą z cytryny lub limonki. Zamiast rodzynek można użyć suszonych śliwek, fig lub daktyli.

Sorbet cytrynowy bez cukru, krok po kroku

Składniki (na około 6 porcji):

  • 250 mililitrów wody (1 szklanka),
  • 125 mililitrów syropu klonowego (0,5 szklanki),
  • 5 cytryn,
  • 200 mililitrów płynnej śmietanki 18 procentowej,
  • opakowanie rodzynek (100 gramów).

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wlej do rondla wodę oraz syrop i doprowadź całość do wrzenia.
  • Przelej płyn do miski i poczekaj, aż ostygnie (około 20 minut).
  • Wyciśnij sok z cytryn (odcedź pestki) i połącz go z syropem.
  • Dodaj śmietankę, rodzynki i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Przelej sorbet do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na około 4 godziny.
  • Przemieszaj lody przynajmniej raz na godzinę (aby nie doszło do powstania grudek lodu).
  • Nakładaj łyżką do lodów gałkowych i podawaj w szklanych pucharkach.

Smacznego!

Sorbet cytrynowy na patyku

Sorbet możesz zamrozić w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Można je kupić w sklepie z akcesoriami domowymi lub w sklepie internetowym. Cena opakowania 4 foremek kosztuje około 10 złotych.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama