Domowy sorbet cytrynowy z rodzynkami, bez dodatku cukru
Aby zrobić domowy sorbet potrzebujesz: cytryny, wody niegazowanej, syropu klonowego, płynnej śmietanki do sosów i rodzynek. Przygotowaną masę mrozi się około 4 godziny w zamrażarce. Sorbet najlepiej podawać ze świeżymi listkami mięty.
Aby zrobić domowy sorbet potrzebujesz: cytryny, wody niegazowanej, syropu klonowego, płynnej śmietanki do sosów i rodzynek. Przygotowaną masę mrozi się około 4 godziny w zamrażarce. Sorbet najlepiej podawać ze świeżymi listkami mięty.
Sorbet cytrynowy najlepiej podawać w szklanych pucharkach. Do ozdoby można wykorzystać listki świeżej mięty i skórkę startą z cytryny lub limonki. Zamiast rodzynek można użyć suszonych śliwek, fig lub daktyli.
Sorbet cytrynowy bez cukru, krok po kroku
Składniki (na około 6 porcji):
- 250 mililitrów wody (1 szklanka),
- 125 mililitrów syropu klonowego (0,5 szklanki),
- 5 cytryn,
- 200 mililitrów płynnej śmietanki 18 procentowej,
- opakowanie rodzynek (100 gramów).
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wlej do rondla wodę oraz syrop i doprowadź całość do wrzenia.
- Przelej płyn do miski i poczekaj, aż ostygnie (około 20 minut).
- Wyciśnij sok z cytryn (odcedź pestki) i połącz go z syropem.
- Dodaj śmietankę, rodzynki i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przelej sorbet do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na około 4 godziny.
- Przemieszaj lody przynajmniej raz na godzinę (aby nie doszło do powstania grudek lodu).
- Nakładaj łyżką do lodów gałkowych i podawaj w szklanych pucharkach.
Smacznego!
Sorbet cytrynowy na patyku
Sorbet możesz zamrozić w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Można je kupić w sklepie z akcesoriami domowymi lub w sklepie internetowym. Cena opakowania 4 foremek kosztuje około 10 złotych.
- Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser? Polecamy przepisy na desery z czarnej porzeczki.
- Ciasta cytrynowe sprawdzają się o każdej porze roku. Wypróbuj, nasz przepis na tartę cytrynową.
- Dodając do ciasta słodkie owoce, możesz dodać mniej cukru! Zobacz przepisy na desery z arbuzów.