Reklama

Galaretki i kisiele truskawkowe w proszku, oprócz mączki z kości zwierząt (żelatyny) często mają w swoim składzie również koszenilę – czerwony barwnik pozyskiwany z pancerzy żuczków. Najlepszym sposobem dla wegan i wegetarian na truskawkową galaretkę jest własnoręczne przygotowanie tego przysmaku. Można dowolnie modyfikować smak tych pysznych deserów.

Reklama

Galaretkę i kisiel truskawkowy przygotowuje się z musu ze świeżych owoców, soku lub kompotu truskawkowego. Piękny kształt galaretce można nadać, wlewając ją do silikonowych foremek. Kisiel będzie smakował wyśmienicie z herbatnikami i płatkami migdałów.

Rada: agar jest jedyną substancja żelującą, która po stężeniu może być ponownie podgrzana. Dzięki takim właściwościom w przypadku pominięcia jakiegoś składnika, galaretkę można jeszcze raz doprawić. Domowy kisiel powstaje z zagęszczenia soku, kompotu lub musu owocowego z mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub tapioką.

Przepis na wegetariańską galaretkę truskawkową

Składniki (na około 3 porcje):

  • 1 łyżeczka agaru,
  • 250 g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • 0,5 l soku jabłkowego lub przegotowanej wody, można również zmieszać te dwie ciecze w proporcji 1:1,
  • opcjonalnie: szczypta cukru lub ksylitolu.

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pozbawione szypułek truskawki zblenduj na mus.
  • Wodę lub sok wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, wsyp agar i gotuj, cały czas mieszając przez minimum 10 minut. Krótsze podgrzewanie może sprawić, że agar zachowa swój nieco glonowy aromat.
  • Wymieszaj gorący płyn z musem i przelej do pucharków, silikonowych foremek lub szklanek. Agar tężeje w temperaturze pokojowej w ciągu około 20 minut, dlatego nie ma konieczności wkładania galaretek do lodówki. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces, wstaw ostudzoną galaretkę na 10 minut do zamrażalnika.

Agarowa galaretka truskawkowa wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną z mleka kokosowego i świeżymi owocami.

Przepis na domowy kisiel truskawkowy

Składniki (na około 2 porcje):

  • 0,5 l kompotu truskawkowego z owocami lub bez,
  • łyżeczka ksylitolu – opcjonalnie - gdy kompot jest za mało słodki,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej, tapioki lub mąki kukurydzianej, w zależności od pożądanej konsystencji możesz modyfikować ilość zagęstnika.

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozmieszaj mąkę lub tapiokę oraz ksylitol w 1/3 szklanki zimnego kompotu, resztę płynu wlej do rondelka i zagotuj.
  • Do wrzącego kompotu dodaj rozpuszczony zagęstnik i gotuj przez około 3 minuty, energicznie mieszając.
  • Przełóż kisiel truskawkowy do pucharków lub kubków, udekoruj ulubionymi dodatkami, np. pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama