Pomidory faszerowane serem feta
Pomidory faszerowane z fetą można podawać jako przystawkę na przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Idealnie nadają się również jako dodatek do mięs i sałatek.
Pomidory faszerowane z fetą można podawać jako przystawkę na przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Idealnie nadają się również jako dodatek do mięs i sałatek.
Pomidory można faszerować nie tylko mięsem, ale również i serami. Sery typu feta i mozzarella idealnie nadają się jako nadzienie do warzyw, zarówno na surowo, jak i w formie pieczonej.
Właściwości pomidorów
Pomidory bogate są przede wszystkim w potas, który korzystnie wpływa na kondycję serca, obniża ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Dodatkowo poprawiają one odporność dzięki zawartości witaminy C. W pomidorach można znaleźć dużo błonnika, białka, witamin grupy B, A, E, K, kwasu foliowego, wapnia i magnezu.
Pomidory faszerowane serem feta
Faszerowane pomidory z fetą idealnie komponują się z rukolą i odrobiną octu balsamicznego. Świetnie smakują również z kawałkami kurczaka i plastrami polędwicy z indyka.
Składniki na 4 porcje:
- 4 pomidory,
- 250 g sera feta,
- pęczek kopru,
- oliwa z oliwek,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory i odetnij z nich wierzch.
- Za pomocą łyżki wydrąż ich wnętrze i usuń pestki.
- Ser feta pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z koperkiem.
- Dopraw ser pieprzem i solą do smaku.
- Napełnij pomidory nadzieniem i polej oliwą. Gotowe.
Zapiekane pomidory faszerowane serem feta
Faszerowane pomidory jeszcze lepiej smakują jeśli się je zapiecze. Szczypiorek w farszu można wzbogacić dodatkowo o świeżą bazylię.
Składniki na 4 porcje:
- 4 pomidory,
- 250 g sera feta,
- pęczek szczypiorku,
- oliwa z oliwek,
- biała cebula,
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku).
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Cebulę umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę.
- Pomidory umyj i wydrąż łyżeczką usuwając też pestki.
- Ser feta pokrój, dodaj cebulki i siekanego szczypiorku.
- Nałóż nadzienie do pomidorów i przykryj je „kapelusikiem”.
- Pomidory piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut. Gotowe.
Smacznego!
- Sprawdź, jakie właściwości ma likopen. Przeczytaj o występowaniu i działaniu likopenu, m.in.ochronie przed nowotworami.
- Przeciwdziałają starzeniu się organizmu i nowotworom. Poznaj bliżej przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty oraz ich wpływ na organizm.
- Czy znasz jej działanie? Zobacz, dlaczego elastyna jest polecana dla pięknej młodej skóry.