Reklama

Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: Łatwe

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • pergaminu,
  • blendera,
  • garnka,
  • słoika.

Składniki:

  • 10 g migdałów,
  • 90 g orzechów laskowych,
  • 180 ml mleka 3,2%,
  • 30 g mlecznej czekolady,
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 30 g mleka w proszku,
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru,
  • -łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

1. Blachę wyłóż pergaminem, wysyp na nią orzechy i migdały i wstaw ją do piekarnika. Praż orzechy przez 15 minut w temperaturze 180°.

2. Do garnka wlej mleko, dodaj miód i mleko w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści, a następnie zestaw z ognia.

3. Na blacie kuchennym rozłóż bawełnianą ściereczkę i wysyp na nią orzechy. Przykryj drugą ściereczką i delikatnie masuj orzechy, aby odeszła z nich skórka.

4. Orzechy przełóż do blendera i miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach, aby osiągnąć jednolity krem.

5. Do blendera dodaj mleczno-czekoladową masę i cukier puder. Całość ponownie zmiksuj, aby masa była jednolita i bez grudek.

6. Orzechowo-czekoladowy krem przełóż do słoika.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama