Domowy krem czekoladowo-orzechowy
Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.
Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: Łatwe
Potrzebujesz:
- blachy do pieczenia,
- pergaminu,
- blendera,
- garnka,
- słoika.
Składniki:
- 10 g migdałów,
- 90 g orzechów laskowych,
- 180 ml mleka 3,2%,
- 30 g mlecznej czekolady,
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 30 g mleka w proszku,
- 2 łyżki stołowe cukru pudru,
- -łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
1. Blachę wyłóż pergaminem, wysyp na nią orzechy i migdały i wstaw ją do piekarnika. Praż orzechy przez 15 minut w temperaturze 180°.
2. Do garnka wlej mleko, dodaj miód i mleko w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści, a następnie zestaw z ognia.
3. Na blacie kuchennym rozłóż bawełnianą ściereczkę i wysyp na nią orzechy. Przykryj drugą ściereczką i delikatnie masuj orzechy, aby odeszła z nich skórka.
4. Orzechy przełóż do blendera i miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach, aby osiągnąć jednolity krem.
5. Do blendera dodaj mleczno-czekoladową masę i cukier puder. Całość ponownie zmiksuj, aby masa była jednolita i bez grudek.
6. Orzechowo-czekoladowy krem przełóż do słoika.
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na czekoladowy deser na szybko? Polecamy przepis na gorącą czekoladę z bitą śmietaną.
- Czy wiesz, że kakao poprawia koncentrację? Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma kakao.
- Czekolada wspomaga pracę organizmu. Poznaj, 4 domowe sposoby na biegunkę.