Reklama

Karmel to cukier spożywczy, który najpierw się roztapia a potem podgrzewa, aż do uzyskania złotego lub brązowego koloru. Stanowi doskonały dodatek do ciast, np. w postaci polewy. Z karmelu można także przygotować ozdoby – idealne do deserów lodowych, babeczek czy tortów.

Reklama

Płynny karmel można łączyć z alkoholem. Powstaje wtedy tzw. warzonka, czyli napój alkoholowy, który stosuje się na pierwsze objawy przeziębienia. Do rozgrzanego karmelu na patelni dodaje się masło i 50 ml czystej wódki. Taki trunek najlepiej wypić tuż przed pójściem spać.

Jak zrobić karmel na patelni? - przepis na karmel z cukru

Do wykonania domowego karmelu wystarczy jedynie patelnia (najlepiej o jasnym dnie), cukier oraz odrobina wody. Składniki należy rozgrzewać na małym ogniu, aby uniknąć przypalenia.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na patelnię wlej wodę i dosyp cukru.
  • Podgrzewaj całość na małym ogniu bez mieszania.
  • Kiedy cukier zacznie ciemnieć, zamieszaj delikatnie, potrząsając patelnią.
  • Karmel jest gotowy, gdy uzyska złoto-brązowy kolor.

Jak zrobić ozdoby z karmelu? – przezroczyste tafle, nitki i koszyczki

Kiedy karmel osiągnie odpowiednią konsystencję i kolor należy zdjąć patelnię z ognia. Masa będzie bardzo gorąca, dlatego trzeba uważać, żeby się nie oparzyć.

  • Nitki z karmelu – dwa widelce złącza się ze sobą grzbietami i moczy w nich rozgrzany cukier z wodą. Na papierze do pieczenie rozciąga się masę, tak aby powstały nitki, z których, po lekkim ostygnięciu, można formować dowolne kształty.
  • Koszyczek z karmelu – łyżkę do zupy, lekko posmarowaną oliwą, macza się w cukrowym płynie i delikatnie porusza w różne strony, aby całkowicie pokryć ją karmelem. Po ostygnięciu zdejmuje się powstały koszyk – idealny do podawania lodów z bitą śmietaną.
  • Tafle z karmelu – na rozłożonym papierze do pieczenia rozsmarowuje się jeszcze gorący karmel na płasko. Można go posypać czekoladą, migdałami lub sezamem. Po ostygnięciu tafle łamie się na dowolne kawałki.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama