Przepis na domowy karmel i sposób na ozdoby z karmelu do ciast, babeczek i tortów
Karmel to cukier spożywczy, który najpierw się roztapia a potem podgrzewa, aż do uzyskania złotego lub brązowego koloru. Stanowi doskonały dodatek do ciast, np. w postaci polewy. Z karmelu można także przygotować ozdoby – idealne do deserów lodowych, babeczek czy tortów.
Karmel to cukier spożywczy, który najpierw się roztapia a potem podgrzewa, aż do uzyskania złotego lub brązowego koloru. Stanowi doskonały dodatek do ciast, np. w postaci polewy. Z karmelu można także przygotować ozdoby – idealne do deserów lodowych, babeczek czy tortów.
Płynny karmel można łączyć z alkoholem. Powstaje wtedy tzw. warzonka, czyli napój alkoholowy, który stosuje się na pierwsze objawy przeziębienia. Do rozgrzanego karmelu na patelni dodaje się masło i 50 ml czystej wódki. Taki trunek najlepiej wypić tuż przed pójściem spać.
Jak zrobić karmel na patelni? - przepis na karmel z cukru
Do wykonania domowego karmelu wystarczy jedynie patelnia (najlepiej o jasnym dnie), cukier oraz odrobina wody. Składniki należy rozgrzewać na małym ogniu, aby uniknąć przypalenia.
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki przegotowanej wody.
Czas przygotowania: około 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wlej wodę i dosyp cukru.
- Podgrzewaj całość na małym ogniu bez mieszania.
- Kiedy cukier zacznie ciemnieć, zamieszaj delikatnie, potrząsając patelnią.
- Karmel jest gotowy, gdy uzyska złoto-brązowy kolor.
Jak zrobić ozdoby z karmelu? – przezroczyste tafle, nitki i koszyczki
Kiedy karmel osiągnie odpowiednią konsystencję i kolor należy zdjąć patelnię z ognia. Masa będzie bardzo gorąca, dlatego trzeba uważać, żeby się nie oparzyć.
- Nitki z karmelu – dwa widelce złącza się ze sobą grzbietami i moczy w nich rozgrzany cukier z wodą. Na papierze do pieczenie rozciąga się masę, tak aby powstały nitki, z których, po lekkim ostygnięciu, można formować dowolne kształty.
- Koszyczek z karmelu – łyżkę do zupy, lekko posmarowaną oliwą, macza się w cukrowym płynie i delikatnie porusza w różne strony, aby całkowicie pokryć ją karmelem. Po ostygnięciu zdejmuje się powstały koszyk – idealny do podawania lodów z bitą śmietaną.
- Tafle z karmelu – na rozłożonym papierze do pieczenia rozsmarowuje się jeszcze gorący karmel na płasko. Można go posypać czekoladą, migdałami lub sezamem. Po ostygnięciu tafle łamie się na dowolne kawałki.