Reklama

Karmel to cukier spożywczy, który najpierw się roztapia a potem podgrzewa, aż do uzyskania złotego lub brązowego koloru. Stanowi doskonały dodatek do ciast, np. w postaci polewy. Z karmelu można także przygotować ozdoby – idealne do deserów lodowych, babeczek czy tortów.

Reklama

Płynny karmel można łączyć z alkoholem. Powstaje wtedy tzw. warzonka, czyli napój alkoholowy, który stosuje się na pierwsze objawy przeziębienia. Do rozgrzanego karmelu na patelni dodaje się masło i 50 ml czystej wódki. Taki trunek najlepiej wypić tuż przed pójściem spać.

Jak zrobić karmel na patelni? - przepis na karmel z cukru

Do wykonania domowego karmelu wystarczy jedynie patelnia (najlepiej o jasnym dnie), cukier oraz odrobina wody. Składniki należy rozgrzewać na małym ogniu, aby uniknąć przypalenia.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na patelnię wlej wodę i dosyp cukru.
  • Podgrzewaj całość na małym ogniu bez mieszania.
  • Kiedy cukier zacznie ciemnieć, zamieszaj delikatnie, potrząsając patelnią.
  • Karmel jest gotowy, gdy uzyska złoto-brązowy kolor.

Jak zrobić ozdoby z karmelu? – przezroczyste tafle, nitki i koszyczki

Kiedy karmel osiągnie odpowiednią konsystencję i kolor należy zdjąć patelnię z ognia. Masa będzie bardzo gorąca, dlatego trzeba uważać, żeby się nie oparzyć.

  • Nitki z karmelu – dwa widelce złącza się ze sobą grzbietami i moczy w nich rozgrzany cukier z wodą. Na papierze do pieczenie rozciąga się masę, tak aby powstały nitki, z których, po lekkim ostygnięciu, można formować dowolne kształty.
  • Koszyczek z karmelu – łyżkę do zupy, lekko posmarowaną oliwą, macza się w cukrowym płynie i delikatnie porusza w różne strony, aby całkowicie pokryć ją karmelem. Po ostygnięciu zdejmuje się powstały koszyk – idealny do podawania lodów z bitą śmietaną.
  • Tafle z karmelu – na rozłożonym papierze do pieczenia rozsmarowuje się jeszcze gorący karmel na płasko. Można go posypać czekoladą, migdałami lub sezamem. Po ostygnięciu tafle łamie się na dowolne kawałki.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...