Domowa galaretka z żelatyny, świeżych truskawek, soku z cytryny i cukru
Truskawkową galaretkę w warunkach domowych wykonuje się ze świeżych owoców, żelatyny oraz cukru. Sok z cytryny (można zastąpić pomarańczowym) spowoduje, że deser będzie miał orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Domowa galaretka po schłodzeniu, wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Truskawkową galaretkę w warunkach domowych wykonuje się ze świeżych owoców, żelatyny oraz cukru. Sok z cytryny (można zastąpić pomarańczowym) spowoduje, że deser będzie miał orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Domowa galaretka po schłodzeniu, wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Kiwi, mango, papaja oraz ananas to owoce, które powodują, że galaretka nie stężeje. Zawierają one w sobie peptydazy, czyli enzymy (np. papainę czy bromelinę), które rozkładają białka będące elementem składowym żelatyny.
Przepis na galaretkę owocową z truskawek domowym sposobem
Domowe galaretki można robić z różnych owoców, z wyjątkiem tych, które utrudniają tężenie żelatyny. Do galaretkowego deseru idealnie sprawdzają się, np. maliny, wiśnie, pomarańcze, brzoskwinie, cytryna, limonka, arbuz, owoce leśne czy gruszki.
Potrzebujesz:
- blendera,
- silikonowych foremek lub przezroczystych pucharków,
- miski,
- rondla,
- sita,
- wyciskarki do soku.
Składniki:
- 500 gramów świeżych truskawek (mogą być także mrożone),
- 3 łyżki cukru (w wersji dietetycznej można z niego całkowicie zrezygnować lub zastąpić miodem),
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj i usuń z nich szypułki.
- Zblenduj owoce na gładki mus.
- Zmiksowane truskawki przetrzyj przez sito, aby uzyskać jeszcze gładzą konsystencję koktajlu.
- Z cytryny wyciśnij 3 łyżki soku.
- Przełóż mus do rondla.
- Dodaj sok z cytryny, cukier, żelatynę i zagotuj.
- Przelej galaretkę do silikonowych foremek lub pucharków.
- Po lekkim ostudzeniu przełóż deser do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Domową galaretkę możesz podawać z bitą śmietaną, serkiem mascarpone, jogurtem naturalnym lub świeżymi owocami.
- Do ozdoby pucharków sprawdzają się świeże listki mięty lub dekoracje z karmelu albo czekolady.
Smacznego!
Rada: Galaretkę można także serwować na małych talerzykach, po wcześniejszym wyjęciu z silikonowych foremek. Tak podany deser można ozdobić kleksami bitej śmietany, drobnymi owocami lub listkami mięty.