Reklama

Truskawkową galaretkę w warunkach domowych wykonuje się ze świeżych owoców, żelatyny oraz cukru. Sok z cytryny (można zastąpić pomarańczowym) spowoduje, że deser będzie miał orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Domowa galaretka po schłodzeniu, wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Reklama

Kiwi, mango, papaja oraz ananas to owoce, które powodują, że galaretka nie stężeje. Zawierają one w sobie peptydazy, czyli enzymy (np. papainę czy bromelinę), które rozkładają białka będące elementem składowym żelatyny.

Przepis na galaretkę owocową z truskawek domowym sposobem

Domowe galaretki można robić z różnych owoców, z wyjątkiem tych, które utrudniają tężenie żelatyny. Do galaretkowego deseru idealnie sprawdzają się, np. maliny, wiśnie, pomarańcze, brzoskwinie, cytryna, limonka, arbuz, owoce leśne czy gruszki.

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • silikonowych foremek lub przezroczystych pucharków,
  • miski,
  • rondla,
  • sita,
  • wyciskarki do soku.

Składniki:

  • 500 gramów świeżych truskawek (mogą być także mrożone),
  • 3 łyżki cukru (w wersji dietetycznej można z niego całkowicie zrezygnować lub zastąpić miodem),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżeczki żelatyny.

Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Truskawki umyj i usuń z nich szypułki.
  • Zblenduj owoce na gładki mus.
  • Zmiksowane truskawki przetrzyj przez sito, aby uzyskać jeszcze gładzą konsystencję koktajlu.
  • Z cytryny wyciśnij 3 łyżki soku.
  • Przełóż mus do rondla.
  • Dodaj sok z cytryny, cukier, żelatynę i zagotuj.
  • Przelej galaretkę do silikonowych foremek lub pucharków.
  • Po lekkim ostudzeniu przełóż deser do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Domową galaretkę możesz podawać z bitą śmietaną, serkiem mascarpone, jogurtem naturalnym lub świeżymi owocami.
  • Do ozdoby pucharków sprawdzają się świeże listki mięty lub dekoracje z karmelu albo czekolady.

Smacznego!

Reklama

Rada: Galaretkę można także serwować na małych talerzykach, po wcześniejszym wyjęciu z silikonowych foremek. Tak podany deser można ozdobić kleksami bitej śmietany, drobnymi owocami lub listkami mięty.

Reklama
Reklama
Reklama