Sterylizacja smoczków i butelek dla niemowlaka
Niewyparzony smoczek i butelka stają się pożywką dla grzybów i bakterii, dlatego trzeba je wyparzać po każdym użyciu. Bakterie i grzyby można zabić w bardzo wysokiej temperaturze, zatem butelkę i smoczek można zdezynfekować przez gotowanie w wodzie w garnku lub w specjalnym sterylizatorze.
Niewyparzony smoczek i butelka stają się pożywką dla grzybów i bakterii, dlatego trzeba je wyparzać po każdym użyciu. Bakterie i grzyby można zabić w bardzo wysokiej temperaturze, zatem butelkę i smoczek można zdezynfekować przez gotowanie w wodzie w garnku lub w specjalnym sterylizatorze.
Jak długo wyparzać smoczek i butelkę?
Przez pierwsze pół roku życia dziecko może jeść tylko mleko. Jego układ immunologiczny w tym czasie stawia pierwsze kroki, zatem nie wolno dopuścić, by do układu pokarmowego malca dostały się bakterie z butelki czy smoczka. Infekcja bakteryjna albo grzybicza może u niemowlaka powodować wymioty, biegunkę, odwodnienie, bóle brzuszka i bolesne pleśniawki. Gdy dziecko skończy pół roku, jego układ odpornościowy nadal się kształtuje, ale jest znacznie silniejszy, dlatego każdorazowe wyparzanie smoczka i butelki nie jest wówczas konieczne.
Wyparzanie smoczka i butelki przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem smoczek i butelkę trzeba wyparzyć. Nie wystarczy ich umyć, ponieważ to nie zdezynfekuje przedmiotów. Trzeba je gotować we wrzątku przez minimum 5 minut.
Planujesz zakup nowego smoczka i butelki dla swojego dziecka? Wykorzystaj kod rabatowy 5 10 15.
Sterylizacja smoczka i butelki po każdym użyciu – garnek czy sterylizator?
Zalegające w butelce i na smoczku resztki pokarmu są dobrym siedliskiem dla bakterii. Po każdym karmieniu butelkę i smoczek trzeba więc opłukać, umyć szczotką do butelek i płynem do naczyń, a następnie zdezynfekować. Butelkę i smoczek wyparzyć można we wrzątku, postępując tak, jak przed pierwszym użyciem – gotując przez 3 do 5 minut w wodzie. Metoda ta jednak sprawdza się wtedy, gdy dziecko ssie pierś, a butelka używana jest okazjonalnie. Gdy niemowlę jest często karmione butelką, warto zaopatrzyć się w sterylizator. Pozwala on wyparzyć smoczki i butelki w większej liczbie, a proces trwa dużo krócej. Są różne rodzaje sterylizatorów, m.in. do używania w mikrofalówce i parowe. Parowy sterylizator dezynfekuje smoczki i butelki przy użyciu pary o temperaturze ponad 100°C. Są one sterylne przez około 3 godziny. Należy pamiętać, by dokładnie umyć ręce przed wyjęciem butelek i smoczków, żeby nie przenieść na nie swoich bakterii. Inną opcją są butelki samosterylizujące, które dezynfekuje się w kuchence mikrofalowej w ciągu zaledwie 1,5 minuty.
- Masz malutkie dziecko? Wiesz, jak prać ubranka dla niemowlaka?
- Czy dziecku wystarczy mleko matki? Sprawdź, czym i kiedy dopajać niemowlaka.
- Twoje dziecko kaszle? Jak sobie radzić z suchym lub mokrym kaszlem u niemowlaka?
- Jeśli twój maluch ma już pół roku, możesz mu podawać kaszkę. Dowiedz się, jak przygotować kaszkę kukurydzianą dla niemowląt.
- Wykąp swoje dziecko bez strachu! Oto najlepsze porady, w czym kąpać noworodka.