Piersi z gęsi pieczone w rękawie z dodatkiem suszonych śliwek, moreli i rozmarynu: sposób na łatwe przyrządzenie gęsiny
Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Mięso najpierw przesmaża się na patelni z olejem, a potem przekłada do rękawa. Gęś piecze się w piekarniku razem z jabłkami, suszonymi śliwkami i morelami.
Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Mięso najpierw przesmaża się na patelni z olejem, a potem przekłada do rękawa. Gęś piecze się w piekarniku razem z jabłkami, suszonymi śliwkami i morelami.
W przepisie na gęś jednym ze składników jest suszony rozmaryn. Można go zastąpić świeżymi gałązkami, które wystarczy wrzucić do rękawa razem z mięsem. Dzięki temu aromat rozmarynu będzie bardziej wyrazisty.
Sposób przygotowania piersi z gęsiny
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z gęsi (po około 200 gramów każda),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 jabłka,
- 8 sztuk suszonych śliwek,
- 6 sztuk suszonych moreli,
- 6 nasion jałowca,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka suszonego rozmarynu,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: około 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mięso z gęsi ponacinaj nożem w kratkę.
- Do małej miski wsyp majeranek, rozmaryn, sól, pieprz i wymieszaj.
- Natrzyj piersi przyprawami i odstaw na godzinę.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Smaż mięso 6 minut (po 3 minuty na każdą ze stron).
- Piersi przełóż do rękawa do pieczenia razem z olejem z patelni.
- Usuń nasiona z jabłek i pokrój owoce w półksiężyce.
- Śliwki, morele, ziarna jałowca i jabłka włóż do rękawa i zawiąż jego koniec.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz mięso około 40 minut.
- Piersi pokrój w plastry (około 1 centymetrowe).
- Mięso podawaj razem z owocami z rękawa.
- Do ozdoby możesz użyć świeżej gałązki rozmarynu lub posiekanego szczypiorku.
Smacznego!
Jakie przyprawy do gęsi?
Podstawowymi przyprawami do gęsi są: majeranek i sól. Naciera się nimi mięso i pozostawia na minimum godzinę, aby składniki „przegryzły” się ze sobą. Do przyprawiania gęsiny stosuje się także:
- pieprz,
- czosnek,
- rozmaryn,
- imbir,
- miód,
- owoce jałowca,
- sos sojowy,
- cytrynę,
- słodką paprykę,
- natkę pietruszki,
- chili
- tymianek.
Jak przyrządzić uda gęsie pieczone w rękawie?
Uda gęsie przygotowuje się w taki sam sposób jak piersi, z tą różnicą, że nie ma potrzeby przesmażać ich wcześniej na patelni. Kawałki od razu wrzuca się do rękawa z 3 łyżkami oleju i piecze około 1 godziny.
- Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Przepis na orientalną smażoną pierś z gęsiny.
- Wariacji na temat carpaccio znamy co najmniej kilka. Carpaccio z wołowiny. Przepis na modną przystawkę.
- Krwisty, średnio krwisty, dobrze wysmażony – stek wołowy można przyrządzić na kilka sposobów. Jak przygotować stek wołowy?