Gęś pieczona z jabłkami i gęś po staropolsku: smaczne i łatwe przepisy
Gęś, zanim włoży się do piekarniki dobrze jest natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. W czasie pieczenia raz na pół godziny oblewa się mięso piwem lub tłuszczem skapującym z gęsi. Farsz przyrządza się z jabłek lub kapusty kiszonej duszonej z cebulką i boczkiem.
Gęś, zanim włoży się do piekarniki dobrze jest natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. W czasie pieczenia raz na pół godziny oblewa się mięso piwem lub tłuszczem skapującym z gęsi. Farsz przyrządza się z jabłek lub kapusty kiszonej duszonej z cebulką i boczkiem.
Gęś przed przyrządzaniem myje się pod bieżącą wodą na zewnątrz oraz w środku. Resztki piór najlepiej usuwać palcami, a potem delikatnie opalić nad palnikiem gazowym.
Jak przyrządzić gęś z jabłkami, krok po kroku
Składniki (na 10 osób):
- cała gęś (około 5 kilogramowa),
- 5 jabłek,
- 6 łyżek suszonego majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki soli,
- 2 łyżka pieprzu.
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Gęś mocz w wodzie z 2 łyżkami soli przez całą noc.
- Przeciśnij czosnek przez praskę do małej miski.
- Dodaj 1 łyżkę soli, 5 łyżek majeranku, 1 łyżkę pieprzu i wymieszaj.
- Natrzyj przyprawą gęś, zaczynając od jej środka, a kończąc na grzbiecie.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Piecz mięso przez godzinę.
- Zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz około 2 godziny.
- Z gęsi będzie ściekał tłuszcz w czasie pieczenia, którym co pół godziny oblej mięso.
- Wyjmij gęś z piekarnika.
- Wydrąż pestki z jabłek.
- Pokrój owoce na mniejsze kawałki np. półksiężyce.
- Obsyp jabłka 1 łyżką majeranku, 1 łyżką soli,1 łyżką pieprzu i wymieszaj.
- Włóż owoce do środka gęsi, a mięso wstaw z powrotem do piekarnika.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
Smacznego!
Gęś pieczona po staropolsku faszerowana cebulą i kapustą kiszoną, krok po kroku
Będziesz potrzebować dużej igły i grubej nici. Po włożeniu farszu do gęsi będzie trzeba ją zaszyć, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
Składniki (na 6 osób):
- cała gęś (około 2 kilogramowa),
- 1 kilogram kiszonej kapusty,
- 4 czerwone cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 gramów wędzonego boczku,
- 1 szklanka piwa,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki pieprzu,
- 3 łyżki majeranku.
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Natrzyj gęś (na zewnątrz i w środku) 2 łyżkami soli, 3 łyżkami majeranku i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij z wody i włóż do wysokiego garnka.
- Dolej wrzącej wody tak, aby zakryła kapustę.
- Gotuj około 5 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Boczek przekrój na pół. Jedną połowę pokrój w kostkę, drugą – w cieniutkie plastry.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wrzuć boczek pokrojony w kostkę na patelnię bez oleju (tłuszcz wytopi się z boczku).
- Smaż około 3 minuty.
- Dodaj cebulę i czosnek.
- Smaż około 4 minuty.
- Dodaj kapustę odcedzoną na łyżce cedzakowej i wymieszaj.
- Duś całość na patelni około 5 minut.
- Farsz włóż do gęsi i zaszyj otwór igłą i nitką.
- Całość połóż na blaszce do pieczenia.
- Na gęsi ułóż plasterki boczku.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Piecz 2 godziny, co 30 minut oblewając wierzch gęsi piwem.
Smacznego!
- Jesteś miłośnikiem tradycyjnej kuchni? Wypróbuj przepis na flaki wołowe.
- Pieczone warzywa można jeść jako dodatek do dania głównego. Zobacz czym je przyprawić i jak piec.
- Obiad może być pomysłowy! Przełam konwencję i przygotuj tartę z łososiem.
- 2 smaczne przepisy na tartę ze szpinakiem: tarta z serem pleśniowym i tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami.