Duszone udko gęsi w białym winie i okrasa z gęsiny z czosnkiem: łatwe i smaczne przepisy
Udko gęsi nacina się nożem i smaży na patelni z tłuszczem. Po zarumienieniu się mięsa dodaje się białe wino, bulion drobiowy i pieczarki. Na koniec całość zalewa się śmietaną. Okrasę można zrobić z udka albo piersi gęsi. Mięso mieli się w maszynce i dodaje przyprawy. Pastę z gęsi najlepiej przechowywać w lodówce.
Udko gęsi nacina się nożem i smaży na patelni z tłuszczem. Po zarumienieniu się mięsa dodaje się białe wino, bulion drobiowy i pieczarki. Na koniec całość zalewa się śmietaną. Okrasę można zrobić z udka albo piersi gęsi. Mięso mieli się w maszynce i dodaje przyprawy. Pastę z gęsi najlepiej przechowywać w lodówce.
Okrasę czyli mielone mięso z gęsi najlepiej podawać na chlebie. Na pastę można położyć plasterek kiszonego ogórka. Duszone udko będzie dobrze smakować z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Duszona gęś w białym winie i śmietanie, krok po kroku
Składniki (na 1 porcję):
- udko gęsi (około 300 gramów),
- 250 mililitrów białego wytrawnego wina (1 szklanka),
- 250 mililitrów bulionu drobiowego z rosołu,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 10 pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 mililitrów śmietany 30 procentowej,
- 3 liście szczypiorku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Udo gęsi ponacinaj nożem (mniej więcej w 2 centymetrowych odstępach).
- Mięso natrzyj solą i pieprzem.
- Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj udko.
- Smaż około 3 minuty i przełóż na drugą stronę.
- Dodaj białe wino i bulion drobiowy.
- Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
- Cebulę obierz, zetrzyj na tarce w małymi oczkami i dodaj do mięsa.
- Pieczarki włóż do patelni w całości, a jeśli są większe możesz je przekroić na pół.
- Duś całość godzinę.
- Pokrój paprykę w cienkie paski i dodaj do mięsa razem ze śmietaną.
- Sos duś jeszcze przez 10 minut.
- Udko gęsi razem z dressingiem wyłóż na talerz.
- Mięso posyp poszatkowanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Okrasa z gęsi czyli zmielone mięso z piersi drobiowej, krok po kroku
Do przygotowania okrasy będzie potrzebny smalec z gęsi. Można go kupić w sklepie spożywczym. Słoiczek (300 mililitrów) tłuszczu gęsiego kosztuje około 12 złotych. W kuchni przyda się także maszynka do mielenia mięsa.
Składniki (na około 10 porcji):
- pierś gęsi (około 350 gramów),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki smalcu gęsiego,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pierś gęsi umyj pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Posiekaj drób na kawałki i umieść je w maszynce do mielenia mięsa.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do zmielonego mięsa dodaj majeranek, sól, pieprz, czosnek i smalec.
- Wymieszaj na gładką masę.
- Okrasę przechowuj w lodówce np. w słoiku lub glinianej miseczce.
Smacznego!
- Gęś apetycznie prezentuje się na stole. Zobacz, jak upiec całą gęś w piekarniku.
- Czosnek podkreśla smak tłustych mięs i owoców morza. Poznaj, nasz przepis na pyszną sałatkę z krewetkami koktajlowymi.
- Klasyczną surówkę obiadową możesz zastąpić smażonymi plackami warzywnymi. Oto przepis na placki z kabaczka.