Przepisy na potrawy z przegrzebków: smażoną przystawkę, zawinięte w szynkę i makaron
Przegrzebki są najlepsze na gorąco – z patelni, piekarnika lub grilla. Smaż je po około 1 minucie z każdej strony dla zachowania jędrności i poziomu wilgoci charakterystycznego dla owoców morza.
Przegrzebki są najlepsze na gorąco – z patelni, piekarnika lub grilla. Smaż je po około 1 minucie z każdej strony dla zachowania jędrności i poziomu wilgoci charakterystycznego dla owoców morza.
Przegrzebki, zwane muszlami św. Jakuba, to owoce morza. Są popisowym daniem najlepiej opłacanego szefa kuchni na świecie, Gordona Ramsay'a.
Rada: przegrzebki obsmaża się króciutko, po minucie z każdej strony, aby zachowały jędrność w środku, a na zewnątrz pozostały chrupiące. Dłuższa obróbka termiczna sprawia, że przegrzebki tracą wilgoć, szybko stają się twarde i wysuszone lub nieapetycznie gumiaste.
Przepis na prostą i wykwintną przystawkę z przegrzebków
Przegrzebki nie wymagają wcześniejszego wkładania ich do marynaty. Najlepiej smakują surowe (jedzone jako carpaccio), smażone, grillowane lub pieczone w piekarniku.
Składniki (na 3 porcje):
- 9 przegrzebków,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku obranego i zmiażdżonego,
- pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- grube plastry świeżej bagietki do podania.
Czas wykonania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Otwórz muszle przegrzebków ostrym nożem, wyjmij mięso, oczyść i opłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
- Rozgrzej oliwę na patelni i włóż na nią przegrzebki z czosnkiem i pietruszką.
- Smaż po około 1 minucie z każdej strony na średnim ogniu.
- Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawaj gorące, na starannie wyszorowanych muszlach, skropione sokiem z cytryny z chrupiącą bagietką, posmarowaną masełkiem czosnkowym.
Przepis na przegrzebki na słodko w szynce parmeńskiej
Do przegrzebków najbardziej pasują kolendra, czosnek, natka pietruszki czy sok z cytryny lub z limonki. Jednak podanie ich na słodko z ananasem i szynką zamieni przegrzebki w fantastyczną, nietypową przekąskę dla każdego.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 10 przegrzebków,
- ćwiartka ananasa,
- 10 plasterków szynki parmeńskiej,
- chilli,
- mielona sól morska,
- mielony kardamon,
- rozdrobniona natka pietruszki,
- odrobina oliwy.
Czas wykonania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Delikatnie oprósz przegrzebki przyprawami.
- Na każdym połóż kawałek ananasa, zawiń w plasterek szynki i zepnij wykałaczką.
- Grilluj na patelni grillowej, skropionej oliwą, po 1 minucie z każdej strony.
Przepis na kremowy makaron z przegrzebkami
Do makaronu w wersji tylko dla dorosłych możesz dodać kieliszek białego wytrawnego wina, co ulepszy smak sosu.
Składniki (na 2 porcje):
- 6 przegrzebków,
- 100 gramów długiego makaronu (np. spaghetti czy tagliatelle),
- 100 mililitrów warzywnego bulionu,
- 50 mililitrów śmietany 30%,
- kilka suszonych pomidorów odsączonych z oleju,
- 50 gramów masła,
- 1 por,
- 1 cebula dymka,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Czas wykonania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami smaż przez 5 minut drobno pokrojoną cebulę, pora i kawałeczki suszonych pomidorów, lekko posól i dodaj pieprzu.
- Zwiększ ogień i wlej na patelnię bulion warzywny, redukując objętość do połowy.
- Wlej do sosu śmietanę i podgrzewaj kilka minut.
- Dodaj na patelnię odcedzony makaron.
- Na oddzielnej patelni usmaż na oliwie i maśle przegrzebki (maksymalnie 2 minuty).
- Podawaj makaron z sosem z gorącymi przegrzebkami na wierzchu.
Smacznego!
- Papryka konserwowa jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Papryka konserwowa - 2 sprawdzone przepisy.
- Przepis na dżem z dyni to prosty sposób na wspaniałą konfiturę. Dynia na słodko - przepisy na dżem z pomarańczami i jabłkami.
- Papryka jalapeno jest zaliczana do papryczek chili. Papryka jalapeno z pomidorami: przepis na zupę.