Jak marynować grzyby? Przepisy na marynaty
Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.
Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.
Do marynowania nadają się przede wszystkim: rydze, borowiki, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki. W jednym słoiku bez problemu można marynować różne gatunki grzybów. Zaleca się wybieranie grzybów małych, tak by w całości zmieściły się w słoiku.
Jak przygotować grzyby do marynowania?
Grzyby przed marynowaniem trzeba przebrać, wypłukać i oczyścić. Następnie obgotować w wodzie z octem, posolonej i z dodatkiem soku z cytryny (zapobiega czernieniu grzybów). Gotowanie powinno trwać od 3 do 5 minut w zależności twardości grzybów. Słoiki i ich nakrętki należy przeczyścić i sparzyć we wrzątku.
Organizujesz przyjęcie i nie wiesz jakie przystawki podać? Pobierz kupon Pyszne.pl i zamów marynowane grzybki!
Marynaty do grzybów
Grzyby z natury są neutralne w smaku, dlatego przyrządza się do nich zalewy. Tradycyjnie marynuje się je w zalewie z octu. Oto przepis:
Stopień trudności: łatwe
Czas: 45 minut
Składniki:
- 1 kg dowolnych grzybów,
- sól,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego,
- 3 szklanki wody,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Słoiki sparz we wrzątku lub wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu.
- Oczyszczone, umyte i obgotowane w wodzie z cytryną grzyby wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą.
- Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je na sicie.
- Do każdego ze słoików wrzuć po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Grzyby rozłóż do słoików, tak by nie wypełniły ich do końca.
- Do garnka wlej jedną szklankę 10% octu spirytusowego, trzy szklanki wody, dodaj jedną płaską łyżkę cukru i szczyptę soli.
- Doprowadź do zagotowania zalewy.
- Gotową zalewę wlej do słoiczków z grzybami i odstaw na 10 minut do góry dnem. Gotowe.
Popularna jest też zalewa z marchewką i cebulą:
Stopień trudności: łatwe
Czas: 50 minut
Składniki:
- 1 kg dowolnych grzybów,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 3 szklanki wody,
- pół szklanki 10% octu spirytusowego,
- cukier,
- sól,
- gorczyca,
- 4 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy.
Sposób przygotowania:
- Słoiki sparz we wrzątku lub wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu.
- Oczyszczone, umyte i obgotowane wstępnie grzyby pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą.
- Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je na sicie.
- Do każdego ze słoików wrzuć po 3-4 ziela angielskie i jeden liść laurowy. Grzyby rozłóż do słoików, tak by nie napełniły ich do końca.
- Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę marchewki i cebulę. Dodaj 3 szklanki wody, pół szklanki 10% octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę gorczycy.
- Doprowadź do zagotowania zalewy.
- Gotową zalewę wlej do słoiczków z grzybami i odstaw na 10 minut do góry dnem. Gotowe.
- Oto zasady bezpiecznego grzybobrania. Jak rozpoznać grzyby trujące?
- Lubisz grzyby? Jak mrozić grzyby - czy można mrozić grzyby surowe?
- Każdy uwielbia sos grzybowy. Jak suszyć grzyby w domu - poznaj porady.
- Uważaj na grzybobraniu! Poznaj listę najczęściej spotykanych grzybów niejadalnych.
- Grzyby mają mało kalorii. Oto najczęściej spotykane grzyby jadalne.