Reklama

Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.

Reklama

Do marynowania nadają się przede wszystkim: rydze, borowiki, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki. W jednym słoiku bez problemu można marynować różne gatunki grzybów. Zaleca się wybieranie grzybów małych, tak by w całości zmieściły się w słoiku.

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Grzyby przed marynowaniem trzeba przebrać, wypłukać i oczyścić. Następnie obgotować w wodzie z octem, posolonej i z dodatkiem soku z cytryny (zapobiega czernieniu grzybów). Gotowanie powinno trwać od 3 do 5 minut w zależności twardości grzybów. Słoiki i ich nakrętki należy przeczyścić i sparzyć we wrzątku.

Organizujesz przyjęcie i nie wiesz jakie przystawki podać? Pobierz kupon Pyszne.pl i zamów marynowane grzybki!

Marynaty do grzybów

Grzyby z natury są neutralne w smaku, dlatego przyrządza się do nich zalewy. Tradycyjnie marynuje się je w zalewie z octu. Oto przepis:

Stopień trudności: łatwe

Czas: 45 minut

Składniki:

  • 1 kg dowolnych grzybów,
  • sól,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 szklanka 10% octu spirytusowego,
  • 3 szklanki wody,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  • Słoiki sparz we wrzątku lub wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu.
  • Oczyszczone, umyte i obgotowane w wodzie z cytryną grzyby wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą.
  • Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je na sicie.
  • Do każdego ze słoików wrzuć po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Grzyby rozłóż do słoików, tak by nie wypełniły ich do końca.
  • Do garnka wlej jedną szklankę 10% octu spirytusowego, trzy szklanki wody, dodaj jedną płaską łyżkę cukru i szczyptę soli.
  • Doprowadź do zagotowania zalewy.
  • Gotową zalewę wlej do słoiczków z grzybami i odstaw na 10 minut do góry dnem. Gotowe.

Popularna jest też zalewa z marchewką i cebulą:

Stopień trudności: łatwe

Czas: 50 minut

Składniki:

  • 1 kg dowolnych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 szklanki wody,
  • pół szklanki 10% octu spirytusowego,
  • cukier,
  • sól,
  • gorczyca,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy.

Sposób przygotowania:

  • Słoiki sparz we wrzątku lub wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu.
  • Oczyszczone, umyte i obgotowane wstępnie grzyby pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą.
  • Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je na sicie.
  • Do każdego ze słoików wrzuć po 3-4 ziela angielskie i jeden liść laurowy. Grzyby rozłóż do słoików, tak by nie napełniły ich do końca.
  • Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę marchewki i cebulę. Dodaj 3 szklanki wody, pół szklanki 10% octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę gorczycy.
  • Doprowadź do zagotowania zalewy.
  • Gotową zalewę wlej do słoiczków z grzybami i odstaw na 10 minut do góry dnem. Gotowe.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama