Reklama

Pałeczki do sushi trzyma się nie za końce, lecz bliżej środka. Nie nabija się kawałków jedzenia na zaostrzoną część pałeczki. Jeśli nakłada się komuś kawałek sushi, należy zrobić to drugim końcem pałeczek.

Reklama

Po skończonym posiłku pałeczki odkłada się równolegle na talerzu, z którego się jadło.

Każde państwo azjatyckie, od Wietnamu po Tajlandię, Japonię i Chiny, ma swój kształt pałeczek. Wietnamskie pałeczki do sushi mają bardziej owalny kształt, a chińskie - bardziej kwadratowy i kanciasty. Nie wpływa to jednak na sposób ich trzymania czy jedzenia.

Jak prawidłowo trzymać pałeczki do sushi krok po kroku

Przed użyciem drewnianych pałeczek trzeba je wyjąć z papierowego opakowania i rozdzielić. Aby pozbyć się ewentualnych drzazg, wystarczy obie pałeczki nawzajem o siebie potrzeć.

  • Jedną pałeczkę połóż między kciuk a palec wskazujący i oprzyj na palcu serdecznym.
  • Drugą pałeczkę (mniej więcej na jej środku) złap kciukiem i palcem wskazującym.
  • Końcówki pałeczek wyrównaj, aby znajdowały się na tej samej wysokości (wystarczy 2-3 razy stuknąć końcami o stół).

Jak trzymać pałeczki do sushi krok po kroku pokazuje filmik

Jak jeść sushi zobaczysz na filmiku

Savoir vivre używania pałeczek do sushi

W restauracji, gdzie serwowane jest sushi panuje kilka zasad tak zwanej „etyki stołu”. Służą one nie tylko elegancji ale również wygodzie, np. praktyczniejsze jest trzymanie pałeczek w środkowej części niż na samym końcu . Najważniejsze zasady używania pałeczek i konsumpcji sushi to:

  • Nie oblizuje się pałeczek ani nie wskazuje nimi na kogoś.
  • Nie przesuwa się naczyń położonych na stole. Lepiej to robić rękami.
  • Pałeczki do sushi trzyma się w środkowej ich części. Trzymanie zbyt wysoko lub zbyt nisko jest niewygodne.
  • Imbir służy do oczyszczania kubków smakowych, dlatego żuje się go między różnymi rodzajami sushi.
  • Wasabi służy wyostrzeniu smaku ryby i nie miesza się go z sosem sojowym.
  • W sosie sojowym macza się tylko część sushi, nigdy cały kawałek.
  • Jeżeli ktoś poprosi o nałożenie mu kawałka sushi, wtedy robi się to drugim końcem (nie zaostrzonym).
  • Nie nabija się sushi na pałeczki, tylko chwyta kawałek pomiędzy jedną a drugą pałeczkę.
  • Po zjedzonym posiłku pałeczki odkłada się na talerz, ostrymi końcami skierowanymi w lewo, równolegle do naczynia z którego się jadło.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama