Reklama

Domowy hot dog będzie tym zdrowszy, im bardziej wartościowe będą jego składniki. A robiąc hot doga w domu można wybrać składniki dobrej jakości. Hot dog kupiony na przykład stacji benzynowej w 100 gramach produktu ma ok. 280 kcal, a jedna porcja to 155 gramów, zatem 435 kcal.

Reklama

Na co można wpłynąć robiąc hot doga w domu?

Po pierwsze, domowej roboty hot dog to zupełnie inna jakość pieczywa: nawet przy decyzji o białym pieczywie można wybrać bułkę świeżą, nieprzetworzoną, zamiast pieczywa z głęboko mrożonej masy. Po drugie jakość parówek: oczywiście zdrowiej będzie wybrać te z jak największą zawartością mięsa i jak najmniejszą zawartością sztucznych dodatków. I po trzecie – jakość dodatków: zarówno warzyw, jak i na przykład ketchupu. Keczup produkowany z większej ilości pomidorów i o mniejszej zawartości chemicznych ulepszaczy będzie oczywiście zdrowszy. Jeśli do hot-doga dodajemy majonez, warto wybrać ten o mniejszej zawartości tłuszczu.

Przepis na domowego hot doga – 4 porcje

Składniki:

  • 4 krótkie bagietki,
  • 4 parówki,
  • warzywa do wyboru: ogórek świeży, ogórek konserwowy, sałata, pomidor, kukurydza, cebula biała, cebula czerwona i inne,
  • dodatki do wyboru: ketchup, majonez, sos tatarski, musztarda i inne.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Przygotować warzywa – umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  • Bagietki przeciąć wzdłuż, nie rozdzielając części całkowicie. Środek bułki można posmarować majonezem lub ketchupem. Wstawić je do rozgrzanego piekarnika i delikatnie przypiec.
  • Parówki obrać ze skórki i ugotować.
  • W gorącej bułce umieścić parówkę i wybrane warzywa oraz dodatki.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama