Reklama

Biała herbata, dzięki orzeźwiającemu smakowi i dużej zawartości kofeiny, może stanowić zdrowszy zamiennik porannej kawy. Napój może działać także leczniczo – powinny po niego sięgać osoby mające problemy z sercem bądź z cukrzycą.

Reklama

Biała herbata łagodzi objawy chorób krążenia i serca oraz zapobiega ich dalszemu rozwojowi. Łagodzi objawy cukrzycy i zwalcza wolne rodniki.

Biała herbata uprawiana jest w Chinach. Pączki białej herbaty zbiera się wcześnie, gdy nie są jeszcze do końca rozwinięte i kiedy widoczne są na nich białe nitki – stąd nazwa herbaty. Herbata biała jest wytwarzana podobnie jak popularna w Polsce herbata czarna. Różnica między białą a czarną herbatą polega na tym, że herbata biała nie podlega fermentacji. Brak tego procesu skutkuje jasnym, delikatnym kolorem.

Biała herbata jest stosowana także przy produkcji kosmetyków, ponieważ ma właściwości kojące i nawilżające. Dzięki kremom z białej herbaty skóra zyskuje blask i witalność, a dodatkowo zmarszczki zostają spłycone.

Biała herbata nie należy do najtańszych – kosztuje od 20 do 100 zł za 100 gramów.

Dlaczego warto pić białą herbatę?

  • utrudnia powstawanie zmian nowotworowych;
  • opóźnia proces starzenia dzięki polifenolom;
  • przyczynia się do obniżenia cholesterolu;
  • poprawia krążenie krwi;
  • zmniejsza ryzyko choroby serca;
  • orzeźwia podczas upałów;
  • zabija wolne rodniki;
  • łagodzi objawy cukrzycy;
  • posiada wiele witaminy A;
  • działa kojąco.

Sposób parzenia białej herbaty

Do zaparzenia filiżanki białej herbaty potrzebna jest łyżka ususzonych liści. Białą herbatę należy parzyć w temperaturze 85 stopni Celsjusza przez 5-7 minut. Napar ma orzeźwiający smak. Liście białej herbaty można wykorzystać trzykrotnie.

Dzięki dużej ilości kofeiny, białą herbatę można pić rano zamiast kawy – stanowi jej zdrowszy odpowiednik.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama