Przepis na gulasz z jelenia z podgrzybkami w marynacie z czerwonego wina, chili i ziaren jałowca
Przepis na gulasz z jelenia z grzybami zawiera: składniki na marynatę (czerwone wino półwytrawne, czosnek, chili i zioła), 600 gramów dziczyzny oraz 200 gramów podgrzybków. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Danie dobrze smakuje z ziemniakami i surówką z marchewki.
Przepis na gulasz z jelenia z grzybami zawiera: składniki na marynatę (czerwone wino półwytrawne, czosnek, chili i zioła), 600 gramów dziczyzny oraz 200 gramów podgrzybków. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Danie dobrze smakuje z ziemniakami i surówką z marchewki.
Mięso z jelenia będzie smakować najlepiej, gdy postoi dobę w marynacie, dlatego przygotowania do gulaszu dobrze zacząć dzień wcześniej. Przyprawy dodane pod sam koniec gotowania mają bardziej intensywny smak.
Przepis na gulasz z podgrzybkami z dziczyzny, krok po kroku
Składniki:
- około 600 gramów mięsa z jelenia na gulasz,
- 200 gramów świeżych lub mrożonych podgrzybków,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju.
Składniki na marynatę:
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina (250 mililitrów),
- 4 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki,
- szczypta suszonego chili,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 5 ziaren jałowca,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- szczypta majeranku,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu mielonego.
Czas przygotowania: około 3,5 godziny
Stopień trudności: średnio trudne
Sposób przygotowania:
- Umyj mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Czosnek, słodką paprykę, chili, ziarna jałowca, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, sól oraz pieprz włóż do moździerza i utłucz na pył.
- Przyprawy włóż do miski i wlej do nich pół szklanki wina (około 125 mililitrów).
- Wymieszaj składniki ze sobą i dodaj do nich mięso.
- Przykryj dziczyznę w marynacie np. folią aluminiową i wstaw na dobę do lodówki.
- Cebule pokrój na piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Dołóż mięso z zalewą i smaż, aż wino odparuje a dziczyzna przyrumieni się lekko (około 15 minut).
- Dolej resztę wina (około 125 mililitrów) i około 100 mililitrów zimnej wody.
- Mięso duś około godziny pamiętając by dodawać trochę wody, gdy wino wyparuje.
- Podgrzybki oczyść z piasku i gotuj w garnku z wodą około 20 minut.
- Grzyby odcedź na sitku, opłucz zimną wodą i pokrój na mniejsze części.
- Po około godzinie duszenia mięsa dodaj do patelni podgrzybki.
- Całość duś jeszcze około 2 godziny.
Smacznego!
Dziczyzna z podgrzybkami dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z marchewki lub smażonymi buraczkami. Talerz z jedzeniem można ozdobić listkami rukoli.
- W lesie możesz natknąć się na fioletowe grzyby. Sprawdź, które z nich są jadalne!
- Z grzybami doskonale komponuje się delikatne mięso królika. Wypróbuj przepis na królika w sosie pieczarkowym.
- Czy wiesz, że panierować możesz nie tylko mięso? Zobacz, jak przyrządzić kanię w panierce.