Grzyby słomkowe – składniki odżywcze. Przepis na tajską zupę kokosową Tom Kha w wersji wegańskiej
Grzyby słomkowe (ang. straw mushroom, het fang, pol. pochwiak pochwiasty lub wielkopochwowy) pochodzą z Azji i tam najczęściej są uprawiane. Poza jej obszarem grzyby te najczęściej można kupić jedynie w postaci marynowanej lub suszonej. Straw mushroom swoją nazwę zawdzięczają sposobowi ich hodowli – rosną ta matach ze słomy ryżowej.
Grzyby słomkowe (ang. straw mushroom, het fang, pol. pochwiak pochwiasty lub wielkopochwowy) pochodzą z Azji i tam najczęściej są uprawiane. Poza jej obszarem grzyby te najczęściej można kupić jedynie w postaci marynowanej lub suszonej. Straw mushroom swoją nazwę zawdzięczają sposobowi ich hodowli – rosną ta matach ze słomy ryżowej.
Grzyby słomkowe cechuje bardzo oryginalny wygląd podobny do podłużnego jajka. Są niewielkie (około 5-7cm), mają brązowo-mleczne cienkie czapeczki przylegające do trzonka i grube białe ogonki. Po przekrojeniu wzdłuż są bardzo dekoracyjne i przypominają uśmiechniętą buzię.
Jak smakują i w jakich potrawach wykorzystuje się grzyby słomkowe?
Grzyby słomkowe mają niezwykle delikatny i lekko słodki smak. Po wysuszeniu nabierają ciekawego aromatu. W Polsce można je dostać w postaci suszonej, mrożonej, marynowanej (w słoikach) lub w puszkach. Są znakomitym dodatkiem do wielu dań. Można je dusić, gotować i smażyć. Szczególnie dobrze sprawdzają się w sałatkach, jako przystawka, z makaronem, z grillowanymi warzywami oraz w zupach (szczególnie różnych odmianach tom kha). To popularny składnik potraw kuchni chińskiej, tajskiej, koreańskiej i japońskiej. Grzyby słomkowe komponowane są najczęściej z marynowanym tofu, fermentowaną czarną fasolą i selerem.
Wartości odżywcze het fang
Wbrew powszechnym przekonaniom grzyby są wartościowym składnikiem odżywczym. Grzyby słomkowe zawierają szczególnie cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego aminokwasy egzogenne. Odgrywają one znaczącą rolę w tworzeniu bariery immunologicznej – poprawiają odporność. Najwyższe stężenie tych białek w optymalnej dla ludzkiego organizmu równowadze zawierają grzyby niedojrzałe, gdy ich kapelusze nie są jeszcze otwarte. Z tego względu oraz z uwagi na większe wówczas walory smakowe, grzyby słomkowe są zbierane w tym stadium rozwoju.
Przepis na tajską zupę Tom Kha z grzybami słomkowymi – wersja wegańska
W wersji podstawowej zupę Tom Kha przygotowuje się na bazie bulionu drobiowego lub z pancerzyków krewetek. W opcji wegańskiej morski posmak można uzyskać np. za pomocą glonów nori, ale dodatek ten jest opcjonalny - dla wielbicieli rybnych aromatów. Aksamitno-pikantna tajska zupa Tom Kha jest potrawą o bogatej ferii smaków, bardzo rozgrzewającą i pożywną.
Składniki na około 3-4 porcje:
- 1 łyżka pokruszonych suszonych grzybów słomkowych,
- 2 duże czerwone cebule,
- 3-5 liści kaffiru,
- 1 łodyga trawy cytrynowej lub 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej,
- 800 ml mleka kokosowego (2 x puszka 200 ml),
- 1 szklanka wody,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- około 3 cm plasterek świeżego imbiru – im więcej tego składnika, tym zupa będzie ostrzejsza,
- 1 świeża lub suszona papryczka chili,
- 5 ząbków czosnku,
- pół łyżeczki zmiażdżonych w moździerzu ziaren suszonej kolendry,
- łyżka soku z limonki,
- 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 40 minut
Sposób przygotowania:
- Opłucz pod bieżącą wodą liście kaffiru i trawę cytrynową. Zmiażdż grubsze końce trawy cytrynowej dłonią i przetnij każde źdźbło wzdłuż. Przerwij liście kaffiru na połowę.
- W dużym garnku podgrzej mleko kokosowe, wrzuć grzyby, trawę cytrynową oraz pokrojone w plastry: cebulę, imbir, czosnek i chili. Zagotuj wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Do wywaru dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
- Tajska zupa kokosowa doskonale smakuje bez żadnych dodatków, ale można ją podawać (koniecznie gorącą) np. z: grzankami, groszkiem ptysiowym, ugotowanym na parze ryżem, szparagami, uprażoną w piekarniku ciecierzycą, smażonym tofu, itp.
Smacznego!