Reklama

Grzyby słomkowe (ang. straw mushroom, het fang, pol. pochwiak pochwiasty lub wielkopochwowy) pochodzą z Azji i tam najczęściej są uprawiane. Poza jej obszarem grzyby te najczęściej można kupić jedynie w postaci marynowanej lub suszonej. Straw mushroom swoją nazwę zawdzięczają sposobowi ich hodowli – rosną ta matach ze słomy ryżowej.

Reklama

Grzyby słomkowe cechuje bardzo oryginalny wygląd podobny do podłużnego jajka. Są niewielkie (około 5-7cm), mają brązowo-mleczne cienkie czapeczki przylegające do trzonka i grube białe ogonki. Po przekrojeniu wzdłuż są bardzo dekoracyjne i przypominają uśmiechniętą buzię.

Jak smakują i w jakich potrawach wykorzystuje się grzyby słomkowe?

Grzyby słomkowe mają niezwykle delikatny i lekko słodki smak. Po wysuszeniu nabierają ciekawego aromatu. W Polsce można je dostać w postaci suszonej, mrożonej, marynowanej (w słoikach) lub w puszkach. Są znakomitym dodatkiem do wielu dań. Można je dusić, gotować i smażyć. Szczególnie dobrze sprawdzają się w sałatkach, jako przystawka, z makaronem, z grillowanymi warzywami oraz w zupach (szczególnie różnych odmianach tom kha). To popularny składnik potraw kuchni chińskiej, tajskiej, koreańskiej i japońskiej. Grzyby słomkowe komponowane są najczęściej z marynowanym tofu, fermentowaną czarną fasolą i selerem.

Wartości odżywcze het fang

Wbrew powszechnym przekonaniom grzyby są wartościowym składnikiem odżywczym. Grzyby słomkowe zawierają szczególnie cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego aminokwasy egzogenne. Odgrywają one znaczącą rolę w tworzeniu bariery immunologicznej – poprawiają odporność. Najwyższe stężenie tych białek w optymalnej dla ludzkiego organizmu równowadze zawierają grzyby niedojrzałe, gdy ich kapelusze nie są jeszcze otwarte. Z tego względu oraz z uwagi na większe wówczas walory smakowe, grzyby słomkowe są zbierane w tym stadium rozwoju.

Przepis na tajską zupę Tom Kha z grzybami słomkowymi – wersja wegańska

W wersji podstawowej zupę Tom Kha przygotowuje się na bazie bulionu drobiowego lub z pancerzyków krewetek. W opcji wegańskiej morski posmak można uzyskać np. za pomocą glonów nori, ale dodatek ten jest opcjonalny - dla wielbicieli rybnych aromatów. Aksamitno-pikantna tajska zupa Tom Kha jest potrawą o bogatej ferii smaków, bardzo rozgrzewającą i pożywną.

Składniki na około 3-4 porcje:

  • 1 łyżka pokruszonych suszonych grzybów słomkowych,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 3-5 liści kaffiru,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej lub 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej,
  • 800 ml mleka kokosowego (2 x puszka 200 ml),
  • 1 szklanka wody,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • około 3 cm plasterek świeżego imbiru – im więcej tego składnika, tym zupa będzie ostrzejsza,
  • 1 świeża lub suszona papryczka chili,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół łyżeczki zmiażdżonych w moździerzu ziaren suszonej kolendry,
  • łyżka soku z limonki,
  • 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 40 minut

Sposób przygotowania:

  • Opłucz pod bieżącą wodą liście kaffiru i trawę cytrynową. Zmiażdż grubsze końce trawy cytrynowej dłonią i przetnij każde źdźbło wzdłuż. Przerwij liście kaffiru na połowę.
  • W dużym garnku podgrzej mleko kokosowe, wrzuć grzyby, trawę cytrynową oraz pokrojone w plastry: cebulę, imbir, czosnek i chili. Zagotuj wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • Do wywaru dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
  • Tajska zupa kokosowa doskonale smakuje bez żadnych dodatków, ale można ją podawać (koniecznie gorącą) np. z: grzankami, groszkiem ptysiowym, ugotowanym na parze ryżem, szparagami, uprażoną w piekarniku ciecierzycą, smażonym tofu, itp.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama