Biała gorczyca w kuchni. Przepisy na napary z gorczycy
Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie.
Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie.
Gorczyca w musztardzie i mieszankach przypraw
Gorczyca gości w polskiej kuchni od kilku tysiącleci. W wieku XVII używano gorczycy jako przyprawy rozgrzewającej i wspomagającej leczenie przeziębienia. Dzisiaj gorczyca jest kojarzona przede wszystkim z musztardą – jest jej nieodzownym składnikiem. Początkowo musztardą nazywano papkę ze zmielonych ziaren gorczycy oraz octu. Po jakimś czasie do tych dwóch składników doszły jeszcze przyprawy i woda, i w takiej postaci musztarda istnieje do dziś.
Gorczyca jest także jednym z głównych składników mieszanek przypraw, dodawanych m.in. do ogórków konserwowych, wchodzi także w skład mieszanki curry. Jest również nieodzownym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin czy konserw rybnych, potraw z jaj oraz sera.
Przepisy na przetwory z białej gorczycy
Napar z gorczycy na żołądek – połową szklanki gorącej wody zalać łyżeczkę ziaren gorczycy. Pić wieczorem, razem z ziarnami.
Napar moczopędny wspomagający pracę nerek – należy przygotować 1 litr wody oraz łyżkę rozgniecionych nasion gorczycy. Rozgniecione nasiona należy zalać przegotowana wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować wywar i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić gorczycę i pić ćwierć szklanki wywaru kilka razy dziennie między posiłkami.
Napar wspomagający trawienie – dwie łyżeczki gorczycy zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc w ciepłym miejscu. Napar należy pić trzy razy dziennie po ćwierć szklanki.
Miód z pyłku kwiatów gorczycy zapobiega przeziębieniu, a dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia organizm.
- Jagody jałowca pospolitego, czyli inaczej jodłowca, są wykorzystywane nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni. Zobacz, do jakich potraw dodawać jałowiec pospolity.
- Sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku to tradycyjne dania kuchni azjatyckiej. Zobacz, jakie cechy ma kuchnia azjatycka.
- Jedną z najstarszych roślin używanych w kuchni i ziołolecznictwie jest kolendra. Poznaj, właściwości lecznicze i zastosowanie kolendry.