Gluten a trądzik. Dieta bezglutenowa pomaga zwalczać wypryski?
Gluten może stanowić jedną z przyczyn trądziku. U wielu osób, które przeszły na dietę bezglutenową, objawy trądziku ustępują lub stają się mniej uciążliwe. Nie ma jednak naukowych dowodów na związek glutenu z powstawaniem tej dolegliwości skórnej.
Gluten może stanowić jedną z przyczyn trądziku. U wielu osób, które przeszły na dietę bezglutenową, objawy trądziku ustępują lub stają się mniej uciążliwe. Nie ma jednak naukowych dowodów na związek glutenu z powstawaniem tej dolegliwości skórnej.
Czym jest gluten?
Gluten jest białkiem znajdującym się w produktach spożywczych, które mają w składzie ziarna pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Występuje on więc m.in. w pieczywie, makaronach, ciastkach i piwie. Gluten jest bezwzględnie zakazany w diecie osób chorych na celiakię, czyli u ok. 1% populacji.
Choć bezpośredni wpływ glutenu na pojawienie się trądziku nie jest dowiedziony naukowo, wiadomo, że może on zakłócać pracę jelit i wywoływać w nich stany zapalne. Problemy z jelitami natomiast szybko odbijają się na wyglądzie skóry. W szeregu badań udowodniono natomiast, że nietolerancja glutenu występuje u wielu osób z inną chorobą skóry, łuszczycą. Daje to podstawy do upatrywania przyczyn wystąpienia trądziku bądź zaostrzenia jego objawów właśnie w glutenie.
Produkty bezglutenowe – czym zastąpić pieczywo i makaron?
Jeśli podejrzewamy, że w naszym przypadku gluten może mieć związek z trądzikiem, powinniśmy ograniczyć go w diecie. Produkty zawierające gluten należy zastąpić produktami bezglutenowymi, do których zalicza się m.in.:
- kukurydzę,
- ziemniaki,
- ryż,
- soję,
- soczewicę,
- fasolę,
- orzechy,
- kaszę gryczaną.
Wielu producentów oznacza produkty dopuszczalne w diecie bezglutenowej symbolem przekreślonego kłosa. Symbol ten może się znaleźć na wszystkich produktach, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg.
Diagnoza nietolerancji glutenu powinna być przeprowadzona przez gastrologa. Wrażliwość na gluten można sprawdzić m.in. poprzez wykonanie badań krwi.
- Niektóre produkty mogą zapobiegać nowotworom. Co jeść, a czego unikać, w diecie antyrakowej?
- Jeśli jesteś wegetarianką, weganką lub nie jesz mięsa, wypróbuj dietę beztłuszczową dr Ornisha.
- Brak białka w diecie to świetne rozwiązanie dla alergików. Dowiedz się, co jeść w diecie bezbiałkowej.
- Planujesz oczyścić organizm i zeszczupleć? Sprawdź, na czym polega dieta 800 kcal.