Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście i pierś z gęsiny z gruszką: 2 pyszne przepisy na gęś w kawałkach
Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.
Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.
Gęś pieczoną w kawałkach można podawać z ryżem albo ziemniakami posypanymi szczypiorkiem. Danie będzie ładnie wyglądać na talerzu, kiedy mięso posypie się kiełkami lub ziarnami słonecznika.
Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście, krok po kroku
Składniki (na 1 porcję):
- udko gęsi (około 300 gramów),
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1 cebula,
- pół cytryny,
- 2 jabłka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Udko gęsi natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i polej 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni.
- Dodaj cebulę
- Posiekaj kapustę i połącz ją z cebulą.
- Smaż około 5 minut.
- Jabłka (nieobrane ze skórki) zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do kapusty.
- Przypraw cukrem, szczyptą soli, pieprzu i zamieszaj.
- Smaż kolejne 5 minut.
- Pokrop całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
- Zawartość patelni włóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzch połóż gęsie udko.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz 1 godzinę.
Smacznego!
Pieczona pierś gęsi z gruszką, krok po kroku
Składniki (na 1 porcję):
- pierś gęsi (300-350 gramów),
- 1 gruszka,
- 6 łyżek miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżeczki brązowego cukru,
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (około 60 mililitrów),
- świeży imbir (kawałek wielkości nasiona czerwonej fasoli).
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Gruszkę przekrój na pół, polej 2 łyżeczkami miodu i posyp szczyptą soli oraz pieprzu.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz gruszki 20 minut.
- Natnij nożem skórę piersi (mniej więcej w 2 centymetrowych odległościach).
- Dopraw mięso solą i pieprzem (z obu stron).
- Polej pierś łyżeczką miodu.
- Smaż gęś na rozgrzanej oliwie około 8 minut (po 4 minuty na każdą ze stron).
- Na mięso wrzuć pokrojony w cienkie paski imbir.
- W rondlu rozpuść brązowy cukier i dolej wina.
- Do płynu dodaj 3 łyżki miodu.
- Upieczoną gęś pokrój w paski (około 2 centymetrowe).
- Na talerz połóż gruszki, a na owoce mięso.
- Całość polej winem rozpuszczonym z cukrem i modem.
Smacznego!
- Lubisz zapach i smak domowych mięs? Spróbuj szynkę pieczoną w całości.
- Dodatkiem do obiadu nie musi być wyłącznie surówka. Zobacz, jak przygotować warzywa pieczone w piekarniku.
- Ryba to zdrowe urozmaicenie codziennej kuchni. Sprawdź, jak przygotować rybę z piekarnika!