Przepis na pomidory faszerowane ryżem, pieczarkami i papryką, zapiekane z żółtym serem
Faszerowane warzywa piecze się w piekarniku około 10-15 minut. Farsz z ryżu, pieczarek, cebuli i pietruszki przekłada się do pomidorów i posypuje żółtym startym serem. Po upieczeniu najlepiej polać pomidory sokiem przetartym wcześniej z ich miąższu.
Faszerowane warzywa piecze się w piekarniku około 10-15 minut. Farsz z ryżu, pieczarek, cebuli i pietruszki przekłada się do pomidorów i posypuje żółtym startym serem. Po upieczeniu najlepiej polać pomidory sokiem przetartym wcześniej z ich miąższu.
Przygotuj wcześniej naczynie żaroodporne (takiej wielkości, aby mieściło się w nim obok siebie 6 dużych pomidorów). Do wykonania faszerowanych pomidorów przyda się wyciskarka do czosnku oraz sitko do przetarcia miąższu. Biały ryż możesz zastąpić brązowym.
Pomidory z farszem z ryżu i pieczarek, krok po kroku
Składniki:
- 6 dużych pomidorów,
- 250 gramów pieczarek,
- 200 gramów żółtego sera,
- 1 cebula,
- 1 worek białego ryżu,
- 1 jajko,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- świeża natka pietruszki,
- szczypta oregano,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
- Umyj pomidory, zetnij „kapelusze” i wydrąż środki.
- Miąższ z pomidorów przecedź na sitku (aby pozbyć się pestek), a sok odstaw na bok w oddzielnym naczyniu.
- Cebulę, pieczarki i paprykę pokój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Ugotowany ryż przełóż do patelni z pieczarkami i delikatnie zamieszaj.
- Dodaj oregano, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i około 150 gramów żółtego sera.
- Wymieszaj składniki.
- Każdego pomidora napełnij farszem, posyp na wierzchu pozostałym serem i przykryj „kapeluszem”.
- Nadziewane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na dno naczynia wylej sok pomidorowy z punktu 3 (możesz go lekko osolić).
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz całość około 15-20 minut.
- Przed podaniem pomidory polej po wierzchu sosem z dna naczynia żaroodpornego.
Smacznego!
- Zobacz ciekawy przepis na faszerowane pieczarki z grilla!
- 3 sprawdzone przepisy na dania obiadowe z mięsa mielonego: grillowane pałeczki oraz faszerowana cukinia i pomidory. Zobacz!
- Czy pomidory można łączyć z ogórkami? Sprawdź!