Reklama

Faszerowane warzywa piecze się w piekarniku około 10-15 minut. Farsz z ryżu, pieczarek, cebuli i pietruszki przekłada się do pomidorów i posypuje żółtym startym serem. Po upieczeniu najlepiej polać pomidory sokiem przetartym wcześniej z ich miąższu.

Reklama

Przygotuj wcześniej naczynie żaroodporne (takiej wielkości, aby mieściło się w nim obok siebie 6 dużych pomidorów). Do wykonania faszerowanych pomidorów przyda się wyciskarka do czosnku oraz sitko do przetarcia miąższu. Biały ryż możesz zastąpić brązowym.

Pomidory z farszem z ryżu i pieczarek, krok po kroku

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów,
  • 250 gramów pieczarek,
  • 200 gramów żółtego sera,
  • 1 cebula,
  • 1 worek białego ryżu,
  • 1 jajko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeża natka pietruszki,
  • szczypta oregano,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
  • Umyj pomidory, zetnij „kapelusze” i wydrąż środki.
  • Miąższ z pomidorów przecedź na sitku (aby pozbyć się pestek), a sok odstaw na bok w oddzielnym naczyniu.
  • Cebulę, pieczarki i paprykę pokój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Ugotowany ryż przełóż do patelni z pieczarkami i delikatnie zamieszaj.
  • Dodaj oregano, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i około 150 gramów żółtego sera.
  • Wymieszaj składniki.
  • Każdego pomidora napełnij farszem, posyp na wierzchu pozostałym serem i przykryj „kapeluszem”.
  • Nadziewane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na dno naczynia wylej sok pomidorowy z punktu 3 (możesz go lekko osolić).
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz całość około 15-20 minut.
  • Przed podaniem pomidory polej po wierzchu sosem z dna naczynia żaroodpornego.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama