Dżem z porzeczki - łatwy przepis na dżem porzeczkowy
Dżem z porzeczki - łatwy przepis na dżem porzeczkowy
Domowy dżem z porzeczek jest pyszny i bardzo zdrowy, a do tego niezwykle prosty w wykonaniu. Dżem porzeczkowy, ze względu na swój słodko-kwaśny smak jest bardzo uniwersalny, sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Porzeczki mają bardzo wiele składników odżywczych i witamin, co sprawia że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na dżem z porzeczek czarnych i czerwonych.
Które porzeczki są lepsze do dżemu - czarne czy czerwone?
Tak naprawdę każdy rodzaj porzeczek sprawdzi się w domowych dżemach i konfiturach.
Czerwone porzeczki są zdecydowanie bardziej kwaśne. Dżem z czerwonych porzeczek można dodać do pieczonych mięs. Będzie też idealnym dodatkiem do słodkich tortów, dzięki swojej kwaskowatości złamie zbyt mdły i słodki smak.
Czarne porzeczki są bardziej słodkie i delikatne. Niestety mają też grubszą i twardszą skórkę. Jeśli chcesz, żeby dżem z czarnych porzeczek rozpływał się w ustach, gotuj je nieco dłużej. Ten rodzaj owoców najlepiej sprawdzi się w słodkich daniach i lekkich deserach.
Przepis na dżem porzeczkowy
Składniki na dżem porzeczkowy
- 1 kg porzeczek czarnych lub czerwonych
- 300-400 g cukru białego
Jak przygotować dżem z porzeczek?
- Porzeczki dokładnie umyć i oderwać szypułki.
- Wrzucić do garnka z szerokim dnem. Dodać cukier i odrobinę wody, żeby porzeczki się nie przypaliły.
- Zagotować i gotować na małym ogniu minimum godzinę. Im dłużej będziesz gotować porzeczki, tym dżem będzie gęstszy.
- Gorący wywar włożyć do małych słoiczków i dokładnie zakręcić.
- Odłożyć do góry dnem aż do wystygnięcia.
Dżem porzeczkowy - zastosowanie w kuchni
Dżem porzeczkowy ma niezwykły słodko-kwaśny smak, dzięki czemu pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników z serem, gofrów i omletów. Możesz go także wykorzystać do zimowej owsianki lub jaglanki, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Podkreśli smak domowych wypieków, szczególnie słodkich bułek i delikatnych pączków. Dżemu można użyć do tego ciasta z porzeczkami i bezą zamiast świeżych owoców.
Dżem z porzeczki pasuje również jako dodatek do pieczonych mięs. Można na jego bazie przygotować pyszny porzeczkowy sos barbecue.