Przepis na wegetariańską potrawę z czerwoną fasolą oraz na żeberka w pomidorowym sosie z fasolą białą
Dania z fasoli przygotowuje się z jej różnych odmian, najczęściej z czerwonej lub białej. Fasola jest nierzadkim dodatkiem do pikantnych potraw, zarówno mięsnych jak wegetariańskich.
Dania z fasoli przygotowuje się z jej różnych odmian, najczęściej z czerwonej lub białej. Fasola jest nierzadkim dodatkiem do pikantnych potraw, zarówno mięsnych jak wegetariańskich.
Dania przygotowane z fasoli są bardzo sycące, a co najważniejsze smaczne. W świecie kulinarnym wykorzystuje się różne odmiany fasoli, a wszystkie posiadają wysoką wartość odżywczą. Przyrządza się z nich potrawy wegetariańskie, na przykład chili z czerwoną fasolą lub mięsne, takie jak soczyste żeberka z fasolą białą.
Wartość odżywcza i właściwości fasoli
Fasola dostarcza dużej ilości białka pochodzenia roślinnego, wapnia, fosforu oraz potasu. Jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B1, która usprawnia procesy myślowe i pamięciowe. Fasola zaliczana jest do warzyw wzdymających, dlatego nie powinny jej jeść osoby z problemem zaparć, ludzie w podeszłym wieku, kobiety ciężarne i karmiące piersią.
Przepis na wegetariańskie chili z czerwoną fasolą
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 5
Składniki:
- 500 gramów suchej fasoli czerwonej,
- 4 marchewki,
- 5 pomidorów,
- 500 mililitrów pomidorowego soku,
- 2 pietruszki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 3 cebule,
- 80 mililitrów oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 puszka kukurydzy,
- 200 gramów koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki.
Sposób przygotowania:
- Fasolę namaczaj przez całą noc. Następnie umieść fasolę w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju w głębokim garnku.
- Pietruszkę i marchew obierz, pokrój w kostkę. Łodyżki selera naciowego przetnij na pół i pokrój na kawałki.
- Wszystkie warzywa połącz i podsmaż w garnku z cebulą.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój je na kawałki. Następnie dodaj do pozostałych warzyw. Całość duś przez moment. Dolej do garnka sok pomidorowy, dodaj przyprawy i przepuszczony przez praskę czosnek. Duś około 20 minut.
- Do garnka dodaj odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę łącznie z zalewą z puszki. Potrawę zagotuj i duś przez kolejne 10 minut.
- Na koniec dodaj do garnka koncentrat i wymieszaj.
Przepis na żeberka z białą fasolą i pomidorowym sosem
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 5
Składniki:
- 90 dekagramów wieprzowych żeberek,
- ¾ litra pomidorowego przecieru,
- 1 szklanka drobnej, białej fasoli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- przyprawy: 1,5 łyżeczki majeranku, do smaku: mielona papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Fasolę pozostaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości.
- Żeberka podziel na porcje. Natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i czarnym pieprzem. Odstaw je do lodówki na około 3 godziny.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na dużej patelni na rozgrzanym oleju. Do zarumienionej cebulki dodaj żeberka i dokładnie obsmaż.
- Stopniowo podlewaj żeberka przecierem pomidorowym. Patelnię nakryj pokrywką i duś potrawę na niewielkim ogniu.
- W momencie gdy żeberka są miękkie, a sos stanie się gęsty, dodaj odcedzoną fasolę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i zagotuj.
Smacznego!
- Przygotowujesz weki na zimę? Sprawdź, jakie pyszne przetwory z warzyw powinny się znaleźć w domowej spiżarni.
- Lubisz przetwory z ogórków? Dowiedz się, ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma ogórek konserwowy.
- Zbliża się Twoje przyjęcie weselne? Zobacz, co podać gościom wegetarianom: pomysły na menu na wesele.
- Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Sprawdź, przepisy na konfiturę, papryczki z olejem, marynowane papryczki i buraki z papryczkami.