Przepis na winko św. Hildegardy, inaczej wino pietruszkowe, został opracowany przez Gottfrieda Hertzkę, który jako pierwszy zastosował we współczesnej medycynie metody opracowane przez niemiecką mistyczkę. Napój poprawia krążenie krwi, redukuje niekorzystne działanie stresu i wzmacnia serce.

Reklama

Wino warto pić profilaktycznie jako środek wzmacniający organizm – szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kim była św. Hildegarda z Bingen?

Św. Hildegarda z Bingen była katolicką mistyczką i wizjonerką, żyjącą na przełomie XI i XII wieku. Od dziecka miała wizje, w których rozmawiała z Bogiem, jednak podzieliła się nimi dopiero po osiągnięciu najwyższego stanowiska w Kościele, jakie mogła ówcześnie zajmować kobieta. Mogła wtedy jako autorytet głosić swoje tezy i opowiadać o swoich doświadczeniach mistycznych. Hildegarda stworzyła m.in. traktat o leczniczym działaniu roślin, a także pisała inne dzieła o medycynie i lecznictwie. W Polsce od 2013 roku działa Polskie Towarzystwo Św. Hildegardy, które zajmuje się propagowaniem nauk świętej i bada możliwości ich zastosowania w medycynie akademickiej i naturalnej. Na bazie traktatów mistyczki opracowano dietę orkiszową, nazywaną także dietą Hildegardy.

Właściwości winka św. Hildegardy z Bingen

Wino świętej Hildegardy w zachodnich źródłach nazywane winem pietruszkowym, ponieważ pietruszka jest jego bardzo ważnym składnikiem. Działa moczopędnie, odtruwająco i pomaga usunąć wodę z organizmu. Głóg poprawia ukrwienie mięśnia sercowego i zapobiega miażdżycy. z organizmu. W połączeniu z miodem i korzennymi przyprawami skutecznie wzmacnia cały organizm.

Zobacz także

Napój:

  • poprawia krążenie,
  • obniża ciśnienie,
  • odtruwa organizm,
  • wzmacnia serce,
  • pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu,
  • łagodzi objawy reumatyzmu,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • pobudza trawienie.

Wino polecane jest szczególnie osobom, które mają problemy z sercem, ale może być stosowane przez wszystkich. Poprawia odporność i oczyszcza ciało.

Jak stosować wino pietruszkowe?

Wino pietruszkowe można pić jako samodzielny trunek lub dodatek do innych napojów. W zależności od upodobań można wypijać:

  • kieliszek wina raz dziennie,
  • jedną łyżkę 3-4 dziennie,
  • 5 łyżek dodanych do gorącej wody, herbaty zwykłej lub ziołowej.

Wina Hildegardy ze względu na zawartość alkoholu nie powinny pić dzieci.

Przepis na winko św. Hildegardy

Przepis na winko św. Hildegardy pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej „Drogowskazy zdrowia”. Korżawska prowadziła w całej Polsce wykłady na temat leczenia ziołami i propagowała stosowanie obok konwencjonalnych metod także medycynę naturalną.

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki,
  • 4 łyżki owoców głogu,
  • 1,5 litra białego, gronowego wina,
  • 0,5 litra naturalnego miodu,
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego,
  • pokruszona laska cynamonu,
  • 3 goździki.

Czas przygotowania: ok 2 godzin

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj natkę pietruszki.
  • Pietruszkę i owoce głodu przełóż do garnka i zalej winem.
  • Całość zagotuj, po czym przez 15 minut gotuj na małym ogniu.
  • Następnie zostaw pod przykryciem na 0,5 godziny.
  • Po tym czasie przecedź wino na drobnym sitku lub przez gazę.
  • Dodaj ocet jabłkowy, miód, goździki i pokruszoną laskę cynamonu.
  • Ponownie zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut.
  • Jeszcze gorące rozlej do butelek.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama