Pierś kurczaka z pieczarkami.
©alfernec/fotolia

Piersi kurczaka z pieczarkami: przepis z wędzonym serem, patisonami i cebulą dymką

Pierś kurczaka z pieczarkami.
©alfernec/fotolia

Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.

 

Piersi kurczaka można podawać także z sosem czosnkowym. Do wykonania domowego dressingu potrzeba: jogurtu naturalnego, czosnku, majonezu oraz soli i pieprzu.

Kurczak z pieczarkami i wędzonym serem, krok po kroku

Do wykonania przepisu potrzebna będzie duża patelnia oraz naczynie żaroodporne (takiej wielkości, by 4 piersi kurczaka zmieściły się obok siebie).

 

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (około 100-120 gramów każda),
  • 200 gramów pieczarek,
  • 100 gramów żółtego wędzonego sera,
  • 10 sztuk marynowanych patisonów,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek cebuli dymki (mała biała cebula z wyrastającym szczypiorkiem),
  • 1 łyżeczka soli ziołowej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka tymianku.

 

Czas przygotowania: około 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Piersi podawaj z pokrojonymi w plastry patisonami, a całość posyp świeżym szczypiorkiem. Kurczak dobrze smakuje z kaszami: jęczmienną, jaglaną lub gryczaną. Pieczarki można podawać także z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

 

Sposób przygotowania:

  • Piersi obtocz w mące i przyprawie do kurczaka.
  • Smaż mięso na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła (około 3-4 minuty na każdą stronę).
  • Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj na wierzchu musztardą.
  • Pieczarki pokrój w grube plastry.
  • Na czystej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju.
  • Smaż pieczarki przez około 5 minut.
  • Cebulę posiekaj drobno, a czosnek pokrój w cieniutkie paski.
  • Do pieczarek dodaj tymianek, słodką paprykę, cebulę oraz czosnek i smaż całość około 3 minuty.
  • Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
  • Całość posyp startym na tarce serem wędzonym.
  • Mięso w naczyniu wstaw do rozgrzanego piekarnika (do temperatury 150 stopni Celsjusza) i piecz około 10-15 minut.

Smacznego!


 

Więcej na temat przepisy kuchnia
Przeładuj

Czy "rodzinka.pl" wróci?! Tomasz Karolak ma doskonały pomysł! Ale czy to możliwe?

zobacz 02:33