Sernik z soji, mleka kokosowego i malin
© siankoo/Fotolia.com

Dietetyczny sernik to pomysł na lekkostrawny i nietuczący deser. Podany tu przepis nie wymaga pieczenia, zamiast cukru wykorzystuje się słodycz daktyli oraz stewii. Ser tofu nadaje mu niecodzienny smak, a mleko kokosowe aksamitną konsystencję.

Dietetyczny sernik na zimno – przepis

Czas przygotowania: 30 minut wykonanie + 60 minut na stężenie sernika w lodówce

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 400 g naturalnego tofu,
  • 250 g mleka kokosowego w puszce – przed wykonaniem sernika wstaw je na dobę do lodówki lub około 30 minut do zamrażalnika, wówczas zgęstnieje,
  • 3 łyżeczki agaru,
  • 2 łyżki stewii,
  • 200 g migdałów,
  • 200 g suszonych daktyli,
  • sezonowe owoce do dekoracji,
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy lub cytryny.

 

Sposób przygotowania:

1. Migdały i daktyle zblenduj na gęstą masę – w blenderze kielichowym – z 5 łyżkami mleka kokosowego (tą płynną częścią, która oddzieliła się od gęstej reszty) lub wody.

2. Przygotowaną masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dokładnie uklep łyżką lub palcami.

3. Zagotuj mleko kokosowe dodając agar. Pamiętaj, aby dokładnie mieszać cały czas. Agar musi się całkowicie rozpuścić.

4. Do mleka z agarem – nie musi być przestudzone – dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na aksamitną masę.

5. Wyłóż masę serową na daktylowo–migdałowy spód i dokładnie rozsmaruj. Udekoruj dowolnymi owocami.

6. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 60 minut. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy