Sernik z soji, mleka kokosowego i malin
© siankoo/Fotolia.com

Dietetyczny sernik na zimno z tofu i mleka kokosowego

Sernik z soji, mleka kokosowego i malin
© siankoo/Fotolia.com

Dietetyczny sernik to pomysł na lekkostrawny i nietuczący deser. Podany tu przepis nie wymaga pieczenia, zamiast cukru wykorzystuje się słodycz daktyli oraz stewii. Ser tofu nadaje mu niecodzienny smak, a mleko kokosowe aksamitną konsystencję.

Dietetyczny sernik na zimno – przepis

Czas przygotowania: 30 minut wykonanie + 60 minut na stężenie sernika w lodówce

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 400 g naturalnego tofu,
  • 250 g mleka kokosowego w puszce – przed wykonaniem sernika wstaw je na dobę do lodówki lub około 30 minut do zamrażalnika, wówczas zgęstnieje,
  • 3 łyżeczki agaru,
  • 2 łyżki stewii,
  • 200 g migdałów,
  • 200 g suszonych daktyli,
  • sezonowe owoce do dekoracji,
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy lub cytryny.

 

Sposób przygotowania:

1. Migdały i daktyle zblenduj na gęstą masę – w blenderze kielichowym – z 5 łyżkami mleka kokosowego (tą płynną częścią, która oddzieliła się od gęstej reszty) lub wody.

2. Przygotowaną masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dokładnie uklep łyżką lub palcami.

3. Zagotuj mleko kokosowe dodając agar. Pamiętaj, aby dokładnie mieszać cały czas. Agar musi się całkowicie rozpuścić.

4. Do mleka z agarem – nie musi być przestudzone – dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na aksamitną masę.

5. Wyłóż masę serową na daktylowo–migdałowy spód i dokładnie rozsmaruj. Udekoruj dowolnymi owocami.

6. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 60 minut. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Klaudia El Dursi szczerze o uczestnikach "Hotelu Paradise": "Cwaniactwo i sojusze!"

zobacz 01:47