Wiklinowy talerz popcornu.
©Andrey Starostin/Fotolia

Popcorn z mikrofali – niskokaloryczna wersja przekąski

Wiklinowy talerz popcornu.
©Andrey Starostin/Fotolia

Kalorie w popcornie zależą od tego w jaki sposób jest on przygotowany. Najmniej kaloryczny jest popcorn z mikrofali bez dodatku masła i oleju. 100 gramów popcornu z mikrofali ma ponad 100 kcal mniej niż popcorn uprażony w rondlu z masłem lub olejem.

Popcorn - kalorie

Kaloryczność popcornu zależy od sposobu przygotowania przekąski. Mniej kalorii zawiera popcorn z mikrofali niż popcorn przygotowany w rondlu z dodatkiem oleju lub masła. Popcorn z mikrofali ma ok. 429 kcal w 100 gramach. Popcorn przygotowany z dodatkiem oleju ma ok. 538 kcal. Dla porównania – średniej wielkości jabłko ma 52 kcal. Sposób przygotowania popcornu wpływa także na zawartość witamin i składników mineralnych w popcornie. Popcorn przygotowany z dodatkiem oleju lub masła zawiera niebezpieczne tłuszcze trans i nienasycone kwasy tłuszczowe. W 100 gramach popcornu z mikrofali znajduje się ogółem 9,5 g tłuszczu. W przypadku popcornu przygotowanego w garnku na oleju zawartość tłuszczu sięga 31,07 g.

Składniki mineralne i witaminy w popcornie

W popcornie znajdują się: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i selen. Ilość soli mineralnych zawartych w popcornie zależy od sposobu przygotowania. Na przykład w 100 g popcornu z mikrofali znajduje się 151 mg magnezu, a w popcornie przygotowanym na oleju 105 mg. Obok soli mineralnych w popcornie znajduje się zeaksantyna i luteina oraz witaminy K, C, E, A, witaminy z grupy B, beta-karoten i alfa-karoten.

Przepis na niskokaloryczny popcorn z mikrofali

Zdrowszą wersją popcornu jest popcorn przygotowany w mikrofali bez dodatku tłuszczu i masła. Popcorn taki można kupić jako gotowy produkt w sklepie (najlepiej wybierać popcorn naturalny lub solony bez dodatku masła) lub samodzielnie przygotować najzdrowszą wersję popcornu.

 

Rada: Domowy popcorn można przygotować w wersji na słono – dodając np. sól lub ostrą paprykę lub na słodko – doprawiając go szczyptą cynamonu lub startą laską wanilii.

 

Potrzebujesz:

  • papierowego woreczka śniadaniowego (wymiar 10x21 lub większy),
  • kuchenki mikrofalowej,
  • miski.

 

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych ziaren kukurydzy (popcornu),
  • dowolne przyprawy, np.: sól, zioła, ostra papryka, curry lub kurkuma (wersja na słono).

 

Sposób wykonania:

1. Suszone ziarna kukurydzy wsyp do papierowego woreczka. Górę woreczka dwukrotnie zawiń, aby popcorn nie wydostał się z opakowania.

2. Woreczek włóż do mikrofali, zamknij drzwiczki i nastaw kuchenkę na wysoką temperaturę na około 2-3 minuty.

3. Jeżeli mikrofala się wyłączy, a wewnątrz woreczka będzie jeszcze dużo ziaren kukurydzy, ponownie włóż woreczek i uruchom mikrofalę na 1 minutę. Jeżeli coraz rzadziej słyszysz specyficzny dźwięk otwierania się ziaren kukurydzy, oznacza to, że popcorn jest gotowy.

4. Uprażony popcorn przesyp do miski i dopraw dowolnymi przyprawami.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy przekąski i dodatki
Przeładuj

Czy "rodzinka.pl" wróci?! Tomasz Karolak ma doskonały pomysł! Ale czy to możliwe?

zobacz 02:33