Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Mięso najpierw przesmaża się na patelni z olejem, a potem przekłada do rękawa. Gęś piecze się w piekarniku razem z jabłkami, suszonymi śliwkami i morelami.

Reklama

W przepisie na gęś jednym ze składników jest suszony rozmaryn. Można go zastąpić świeżymi gałązkami, które wystarczy wrzucić do rękawa razem z mięsem. Dzięki temu aromat rozmarynu będzie bardziej wyrazisty.

Sposób przygotowania piersi z gęsiny

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z gęsi (po około 200 gramów każda),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 jabłka,
  • 8 sztuk suszonych śliwek,
  • 6 sztuk suszonych moreli,
  • 6 nasion jałowca,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu.

Zobacz także

Czas przygotowania: około 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mięso z gęsi ponacinaj nożem w kratkę.
  • Do małej miski wsyp majeranek, rozmaryn, sól, pieprz i wymieszaj.
  • Natrzyj piersi przyprawami i odstaw na godzinę.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Smaż mięso 6 minut (po 3 minuty na każdą ze stron).
  • Piersi przełóż do rękawa do pieczenia razem z olejem z patelni.
  • Usuń nasiona z jabłek i pokrój owoce w półksiężyce.
  • Śliwki, morele, ziarna jałowca i jabłka włóż do rękawa i zawiąż jego koniec.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz mięso około 40 minut.
  • Piersi pokrój w plastry (około 1 centymetrowe).
  • Mięso podawaj razem z owocami z rękawa.
  • Do ozdoby możesz użyć świeżej gałązki rozmarynu lub posiekanego szczypiorku.

Smacznego!

Jakie przyprawy do gęsi?

Podstawowymi przyprawami do gęsi są: majeranek i sól. Naciera się nimi mięso i pozostawia na minimum godzinę, aby składniki „przegryzły” się ze sobą. Do przyprawiania gęsiny stosuje się także:

  • pieprz,
  • czosnek,
  • rozmaryn,
  • imbir,
  • miód,
  • owoce jałowca,
  • sos sojowy,
  • cytrynę,
  • słodką paprykę,
  • natkę pietruszki,
  • chili
  • tymianek.

Jak przyrządzić uda gęsie pieczone w rękawie?

Uda gęsie przygotowuje się w taki sam sposób jak piersi, z tą różnicą, że nie ma potrzeby przesmażać ich wcześniej na patelni. Kawałki od razu wrzuca się do rękawa z 3 łyżkami oleju i piecze około 1 godziny.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama