ogórki konserwowe
© robert6666/Fotolia.com

Kalorie, witaminy i minerały zawarte w ogórku konserwowym. Jak zrobić pastę z ogórków konserwowych

ogórki konserwowe
© robert6666/Fotolia.com

Ogórki konserwowe przygotowuje się przez zalanie ich zalewą z wody, octu i przypraw. Całość należy pasteryzować. Ogórki konserwowe są niskokaloryczne, ale bogate w cukier. Z marynowanych warzyw można przygotować pastę.

 

Ogórki przetwarza się za pomocą kiszenia i marynowania. W ten sposób przygotowuje się warzywa kiszone, małosolne oraz konserwowe.

Czym są ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe są popularnym w Polsce przetworem na zimę. Zazwyczaj są jedzone z pieczywem, kanapkami, sałatkami, daniami mięsnymi i śledziem. Służą jako przekąski i zakąski. Umyte i oczyszczone warzywa w skórce wkłada się do wyparzonego słoika. Następnie warto je doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem w ziarenkach, gorczycą, chrzanem, koprem i czosnkiem. Do słoika wsypuje się także krążki marchewki i cebuli oraz słupki papryki. Całość zalewa się roztworem z octu, wody, soli i cukru, a następnie pasteryzuje. Tak zamarynowane ogórki konserwowe można przechowywać przez kilka lat.

Mały ogórek konserwowy ma zaledwie 3 kalorie

Ogórki konserwowe są sycące, niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób na dietach odchudzających. Ich głównym składnikiem jest woda. W jednym małym ogórku konserwowym (ważącym około 10 gramów) znajdują się tylko 3 kalorie (100 gramów produktu to 26 kalorii). Niestety warzywo marynowane w occie i cukrze traci witaminy i minerały, ale zachowuje część błonnika i białka.

Jak przygotować pyszną pastę z ogórków konserwowych i twarożku?

Pasta z ogórków konserwowych, twarożku i jajka dobrze komponuje się z pieczywem, grillowanymi warzywami, serami oraz wędlinami. Możesz używać jej również do sałatek oraz pieczonych i wędzonych ryb. Danie przygotujesz w 10 minut.

 

Składniki (na 10 porcji):

  • 5 ogórków konserwowych,
  • 100 gramów twarogu półtłustego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • pół łyżki posiekanego koperku,
  • pół łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ogórki konserwowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Twarożek rozgnieć widelcem, a jajka obierz i podziel na ćwiartki. Następnie oba produkty zmiksuj na gładką masę (możesz dodać odrobinę wody, by pasta była bardziej wilgotna).
  • Do miski przełóż masę serowo-jajeczną oraz ogórki. Po wymieszaniu pasty przypraw ją solą, pieprzem, ziołami, oliwą oraz majonezem.
  • Pastę odstaw do lodówki na pół godziny.
  • Danie podawaj schłodzone, w małych miseczkach.

 

Dobra rada: Do przygotowania pasty możesz użyć również cebuli, czosnku, mielonych pieczarek, siekanych oliwek i suszonych pomidorów. Zamiast twarożku świetnie sprawdzi się tuńczyk z puszki lub makrela wędzona.

 

Smacznego! 

 

Więcej na temat warzywa zdrowe produkty przepisy
Przeładuj

"I love you"... Filmowy Massimo przerwał nasz wywiad, by wyznać to filmowej Laurze! Jaka relacja ich łączy?

zobacz 01:55