©maxsol7/Fotolia

2 sprawdzone, wegetariańskie przepisy na tartę na słono i na słodko: z bakłażanem i cukinią

©maxsol7/Fotolia

Dania z bakłażana dają mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Oberżyna jest bardzo neutralna w smaku, dlatego genialnie komponuje się z większością dodatków. Dania z cukinii to nie tylko pyszne zupy, zapiekanki i placki. Cukinia wyśmienicie smakuje również w słodkich odsłonach. Można z niej robić dżemy, tarty i konfitury.

 

Przygotowując danie z bakłażanem, warto po przekrojeniu skropić go sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu miąższ nie sczernieje, a warzywo nie nabierze nieprzyjemniej goryczki. Cukinia najlepsza jest młoda i jędrna. Ogromne, dojrzałe z wykształconymi gniazdami nasiennymi cukinie to kabaczki. Przed przygotowaniem trzeba pozbyć się pestek oraz części przypominającej strukturą watę. Najwygodniej robi się to łyżką.

Przepis na tartę z bakłażanem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Składniki na 5-6 porcji

Ciasto:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki,
  • 125 g margaryny.

 

Farsz:

  • 1 bakłażan,
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
  • 20 suszonych pomidorów w oleju,
  • biała część niewielkiego pora,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
  • 1 kulka mozzarelli.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut chłodzenia + 30 minut pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny.

2. Bakłażana umyj i pokrój na cienkie plastry, które natrzyj odrobiną soli i papryki.

3. Pokrój drobno pora i podsmaż go ma oleju ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy por się lekko zarumieni, ułóż na patelni bakłażana i obsmaż go po obu stronach.

4. Odsączone z oleju pomidory pokrój w kostkę. Mozzarellę również pokrój.

5. Podpiecz schłodzone ciasto na złoto (około 10-15 minut) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.

6. Na cieście ułóż bakłażana, pomidory, por. Po wierzchu posyp mozzarellą.

7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 10-15 minut.

Przepis na tartę z cukinią na słodko

Składniki na 6-7 porcji

Ciasto:

  • 125 g margaryny lub miękkiego masła,
  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli.

 

Nadzienie:

  • cukinia a'la ananas: 350 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę cukinii, 5 łyżek cukru, szklanka wody, 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia + 35 minut pieczenia

 

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

2. Cukinię wrzuć do rondelka, zalej wodą, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj do miękkości. Odsącz i odstaw do ostudzenia.

3. Wyłóż ciastem foremkę i nakłuj je widelcem. Podpiecz na złoty kolor przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

4. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jajkami, mąką i sokiem z cytryny.

5. Schłodzoną cukinię ułóż na cieście i zalej masą.

6. Piecz tartę około 20 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni.

 

Smacznego!


 

Więcej na temat warzywa przepisy
Przeładuj

Jak mieszka Agnieszka Kaczorowska? Pokój Emilki przepiękny, ale spójrzcie na sypialnię!

zobacz 01:31