Maliny w drewnianej miseczce
©eAlisa/Fotolia

Klasyczne, proste ciasto czekoladowe jest niezastąpione. Jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców. Tak naprawdę do tego przepisu można dorzucić różne owoce sezonowe, orzechy lub inne dodatki. Maliny świetnie komponują się jako dodatek do deserów z czekoladą. Przygotowaliśmy dla Was najłatwiejszy i bardzo szybki przepis na ciasto czekoladowe z malinami. Sprawdzi się kiedy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście albo najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

To ciasto składa się podstawowych składników, większość z nich każdy ma pod ręką w domu. Maliny najlepiej smakują od czerwca do września. Poza sezonem możesz wykorzystać mrożone maliny lub inne owoce i dodatki. To przepis podstawowy, który można dopasować do własnych upodobań.

 

Prosty przepis na ciasto czekoladowe z malinami

 

Składniki na ciasto z malinami

  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g malin (lub innych owoców)

Składniki na polewę do ciasta

 

Jak przygotować ciasto czekoladowe z malinami?

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  2. Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać resztę składników na ciasto. Zamieszać łyżką lub mikserem.
  4. Dodać maliny i ponownie zamieszać łyżką.
  5. Ciasto przelać do brytfanki i piec przez 40 minut, do suchego patyczka.
  6. Polewa: czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Przemieszać rózgą do połączenia składników.
  7. Wylać na ciasto i wygładzić widelcem.

 

 

Więcej na temat owoce przepisy desery ciasto