Reklama

Poznaj 3 przepisy na szpinak z jajkiem – żaden nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a twój organizm będzie wdzięczny za taką porcję witamin z samego rana.

Reklama

Uwaga! Świeży szpinak obgotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie i odcedź. Mrożony szpinak możesz wrzucić od razu na patelnię.

Jajecznica ze szpinakiem – przepis podstawowy

Składniki:

  • 20 dag szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • oliwa, sól, chleb.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć na nią posiekane liście szpinaku i podsmażaj przez kilka minut.

2. Dodaj drobno posiekany czosnek. Duś wszystko pod przykryciem.

3. Wbij jajko i smaż aż jajko się zetnie.

4. Podawaj razem z chlebem.

Jajecznica ze szpinakiem i śmietaną

Składniki:

  • 20 dag szpinaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%,
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Dodaj do szpinaku masło, duś razem na małym ogniu.

2. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz.

3. Mąkę wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami – zrób to dokładnie, żeby nie zostawić grudek.

4. Wlej do szpinaku, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj około 5 minut, żeby wszystko się ścięło.

Jajecznica ze szpinakiem i parmezanem

Składniki:

  • 20 dag szpinaku,
  • 1 jajko,
  • parmezan, masło, sól,
  • 4 kromki bagietki.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Duś w rondlu pod przykryciem posolony szpinak z masłem.

2. Osobno wymieszaj jajko i parmezan, następnie zalej nimi szpinak.

3. Mieszaj dopóki nie zacznie gęstnieć, po czym zdejmij z ognia.

4. Podawaj z podsmażonymi z obu stron kromkami bagietki.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama