Cukinia i dynia, czyli z czego zrobić dietetyczne zupy warzywne?
Dietetyczne zupy to takie, po których czujemy się lekko i zdrowo. Z opartą na zdrowych zupach dietą fit eksperymentują nie tylko sportowcy, ale wszyscy, którzy dbają o własne zdrowie i chcą cieszyć się zgrabną sylwetką. Dietetyczne zupy nie zawierają tłustego mięsa, ciężkostrawnych zasmażek ani śmietany. Pierwsze skrzypce grają w nich niskokaloryczne warzywa, jakich wiele w domowych ogródkach – popularnością cieszą się zwłaszcza cukinia i dynia.
Dietetyczne zupy to takie, po których czujemy się lekko i zdrowo. Z opartą na zdrowych zupach dietą fit eksperymentują nie tylko sportowcy, ale wszyscy, którzy dbają o własne zdrowie i chcą cieszyć się zgrabną sylwetką. Dietetyczne zupy nie zawierają tłustego mięsa, ciężkostrawnych zasmażek ani śmietany. Pierwsze skrzypce grają w nich niskokaloryczne warzywa, jakich wiele w domowych ogródkach – popularnością cieszą się zwłaszcza cukinia i dynia.
Przepis na lekką zupę krem z cukinii
Zupa krem z cukinii nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podawać z grzankami, czerwonym ryżem, kaszą jaglaną, z wędzonym łososiem czy z kurkami. W każdej wersji jest bardzo zdrowa i nie zawiera pustych kalorii (100 g gotowanej cukinii to tylko 15 kcal, a porcja kremu z cukinii – 66 kcal), lecz same witaminy: A, B1, C, K i PP oraz składniki odżywcze – potas, żelazo i magnez.
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie (ok. 600 g),
- mała cebula,
- łodyga świeżej bazylii,
- łyżka oliwy,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 min
Sposób przygotowania:
1. Cukinie umyj i pokrój w grubą kostkę (razem ze skórą).
2. Cebulę i bazylię posiekaj.
3. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie zeszklij na niej cebulę.
4. Dodaj do cebuli cukinię i smaż ją przez 3 min na średnim ogniu.
5. Zalej warzywa wodą i duś je pod przykryciem przez ok. 15 min.
6. Przelej warzywa z wywarem do miski, dodaj do nich bazylię (1 listek możesz zostawić do dekoracji) i zblenduj na gładką masę.
Przepis na rozgrzewającą zupę z dynią, cukinią i soczewicą
Zupa na mleku kokosowym z dynią, cukinią i soczewicą to idealny wybór na dietetyczną jesienną i zimową kolację. Dzięki dodatkowi imbiru i chili rozgrzewa, mleko kokosowe czyni ją wyjątkowo aromatyczną i nadaje jej słodkawego posmaku, a soczewica sprawia, że – choć nie zawiera mięsa – jest bardzo sycącą. Porcja takiej zupy ma 200 kcal.
Składniki:
- 1/2 puszki mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki soczewicy,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 średniej wielkości dyni,
- 1 niezbyt duża zielona cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 300 g ulubionej włoszczyzny,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- przyprawy: imbir, chili, tymianek, pieprz i sól.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40 min
Sposób przygotowania:
1. Obierz ze skóry dynię i pokrój ją w kostkę.
2. Pokrój w kostkę cukinię.
3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim posiekany lub zgnieciony czosnek, a następnie dodaj do niego odsączoną z zalewy kukurydzę. Smaż jeszcze przez 5 min, ciągle mieszając.
4. Wlej na patelnię wodę (tyle, żeby zakryła kukurydzę), poczekaj aż się zagotuje, a następnie dodaj imbir, chili, tymianek i sos sojowy.
5. Po 5 min dodaj dynię, cukinię i posiekaną włoszczyznę.
6. Po 10 min dodaj soczewicę.
7. Gotuj wszystko jeszcze przez 5 min, po czym wlej mleko kokosowe.
8. Po 10 min dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
- Co podać na Sylwestra? Oto dania na Sylwestra: 2 przepisy na zupy.
- Jesteś na diecie? Poznaj lekkie zupy na lato, czyli przepisy na chłodniki.
- Jeśli znudził ci się chleb do zupy, mamy coś dla ciebie! Jak zrobić grzanki - przepis na grzanki do zupy.