Reklama

Przepis na kaszę jaglaną z jarmużem i cukinią to pomysł na sycący dietetyczny obiad. Kasza z grillowanymi warzywami to danie smaczne, kolorowe i łatwe do wykonania.

Reklama

Czas wykonania: ok. 40 minut.

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 średnie liście jarmużu,
  • ½ cebuli,
  • 1 mała cukinia,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren słonecznika i dyni,
  • przyprawy: kurkuma, kmin rzymski, ostra papryka.

Sposób wykonania:

1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz przez 3-4 minuty pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna woda), aby kasza utraciła swoją gorycz.

2. Wypłukaną kaszę jaglaną wysyp do garnka i podpraż ją przez około 3 minuty na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką.

3. Następie wlej do garnka szklankę wody i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.

4. Liście jarmużu opłucz i pokrój w wąskie paski.

5. Pod koniec gotowania (5 minut przed wyłączeniem kaszy jaglanej) wrzuć do garnka z kaszą pokrojone liście jarmużu i dalej gotuj pod przykryciem.

6. Czosnek przeciśnij przez praskę.

7. Po ugotowaniu kaszy i jarmużu dodaj przyprawy i połowę przeciśniętego przez praskę czosnku.

8. Cukinię opłucz i pokrój w kostkę (ok. 2-3 cm).

9. Patelnię grillową rozgrzej i wrzuć na nią pokrojoną cukinię oraz resztę czosnku. Całość skrop łyżką oliwy i grilluj przez około 7 minut ciągle mieszając drewnianą łyżką.

10. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do cukinii 4 minuty przed końcem grillowania.

11. Do grillowanej cukinii i cebuli dodaj kaszę z przyprawami i jarmużem. Całość smaż około 3 minuty, sporadycznie mieszając.

12. Danie wyłóż na talerze. Skrop sokiem z cytryny i posyp świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama