Reklama

Dania z grilla mogą być dietetyczne. Wszystko zależy od mięsa, które wybierzemy do grillowania, odpowiednio wybrany, chudy kawałek, może zmniejszyć kaloryczność dania nawet o 30%. Ważne są także dodatki do dania.

Reklama

Ziemniaki prowansalskie

Potrzebujesz:

  • aluminiowej tacki do grillowania.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 duże ziemniaki,
  • oliwa,
  • zioła prowansalskie,
  • kminek mielony,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i ugotuj ziemniaki (najlepiej w mundurkach). Do gotowania nie musisz dodawać soli, gdyż potrawa i tak będzie doprawiana później.
  • Pokrój ziemniaki w grube plastry (ok. 1-1,5 cm) i ułóż je na tacce do grillowania.
  • Skrop ziemniaki oliwą i posyp odpowiednio łyżeczką: ziół prowansalskich, kminku i gałki muszkatołowej.
  • Gdy się przyrumienią – obróć je na drugą stronę.
  • Dodaj sól i pieprz.

Smacznego!

Grillowany kurczak marynowany w jogurcie

Potrzebujesz:

  • patyczków do szaszłyków.

Składniki (na 2 porcje):

Czas przygotowania: około 15 minut (bez czasu na marynowanie)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj pierś kurczaka, dokładnie osusz i pokrój w cienkie paski.
  • Przygotuj marynatę: posiekane zioła wymieszaj z jogurtem i odrobiną soli i pieprzu.
  • Obtocz kurczaka w marynacie, wstaw do lodówki i zostaw na noc.
  • Bezpośrednio przed grillowaniem nadziewaj kurczaka na patyczki do szaszłyków.
  • Układaj kurczaka na tacce do grillowania i przypiekaj z każdej strony przez 2-3 minut.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama