Reklama

Dietetyczne ciasto marchewkowe jest zarówno słodkie, jak i odżywcze. Marchew bogata jest w beta-karoten, który przekształcany jest w witaminę A. Jedzenie marchwi opóźnia proces starzenia, regeneruje skórę, poprawia wzrok i wzmacnia system odpornościowy. Dietetycznym ciastem marchewkowym (pozbawionym cukru i mąki!) bez wstydu możesz poczęstować gości. Całe ciasto zawiera około 2800 kalorii, jedna porcja to 140 kcal.

Reklama

Potrzebujesz:

  • tortownicy,
  • ew. pędzelka do ciasta.

Rady:

  • Gdy nie masz pewności, czy białka są dostatecznie dobrze ubite, odwróć miskę z pianą do góry – piana powinna mieć sztywną konsystencję.
  • Jeśli użyjesz formy silikonowej, nie musisz smarować jej tłuszczem, ani wykładać papierem do pieczenia.
  • Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż w nie wykałaczkę. Jeśli patyczek będzie mokry, to oznacza, że ciasto powinno jeszcze pozostać w piekarniku, jeżeli zaś suchy, śmiało możesz je wyciągać.
  • Jeśli lubisz cytrusowy posmak, dodaj do ciasta startą skórkę z pomarańczy i cytryn.
  • Ciasto jest bajecznie proste w wykonaniu, dlatego, jeśli masz dziecko, pozwól mu uczestniczyć w kulinarnej zabawie.
  • Zamiast serka możesz użyć czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 70% (spowalnia trawienie i daje na długi czas uczucie sytości, dzięki czemu – jak ustalili kopenhascy naukowcy – zjadamy dziennie o 15% kalorii mniej).

Składniki:

  • 8 średniej wielkości marchewek,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 4 jajka (najlepiej z chowu ekologicznego),
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu/ksylitolu,
  • 100 gramów orzechów włoskich,
  • 100 gramów orzechów nerkowca,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka przyprawy korzennej,
  • pół korzenia imbiru,
  • garść rodzynek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść suszonych moreli,
  • szczypta soli,
  • serek naturalny,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

2. Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy.

3. Orzechy i suszone owoce posiekaj na mniejsze kawałki.

4. Białka oddziel od żółtek.

5. Do białek dodaj odrobinę soli.

6. Ubij białka za pomocą trzepaczki na sztywną pianę (możesz użyć również miksera) w wysokim pojemniku.

7. Do białek dodaj żółtka.

8. Zmiksuj białka z żółtkami.

9. Do jajek dodaj startą marchew – delikatnie połącz składniki. Dodaj olej/oliwę i miód.

10. Wymieszaj użyte do tej pory składniki.

11. Dodaj płatki owsiane, orzechy, rodzynki, żurawinę i morele

.

12. Wsyp cynamon, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia oraz starty na małych oczkach tarki korzeń imbiru.

13. Połącz składniki.

14. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

15. Masę wylej do tortownicy.

16. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C.

17. Piecz ciasto 50-60 minut.

18. Poczekaj, aż ciasto ostygnie.

19. Posmaruj ciasto serkiem naturalnym.

20. Na gorącą patelnię wrzuć płatki migdałowe.

21. Praż przez około 2 minuty, pilnując, żeby się nie przypaliły.

22. Płatki ułóż na czekoladzie.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama