Dieta przemysłowa: dla kogo?
Dieta przemysłowa (inaczej doustna suplementacja pokarmowa) jest to zbilansowana dieta, bogata w naturalne produkty. Przeznaczona jest dla osób cierpiących na przewlekłe choroby, mających problem z poruszaniem się. Przeważnie pokarmy podawane są w postaci płynnej za pomocą sondy.
Dieta przemysłowa (inaczej doustna suplementacja pokarmowa) jest to zbilansowana dieta, bogata w naturalne produkty. Przeznaczona jest dla osób cierpiących na przewlekłe choroby, mających problem z poruszaniem się. Przeważnie pokarmy podawane są w postaci płynnej za pomocą sondy.
Dieta przemysłowa składa się z substancji naturalnych, które tworzą zestaw zdrowych, pełnowartościowych posiłków. W jej skład wchodzi białko z mleka, węglowodany ze skrobi, tłuszcze z olejów roślinnych. Wyeliminowany jest z niej cholesterol. Dodatkowo zawiera dużą ilość błonnika, który jest zdrowym składnikiem każdej, dobrze zbilansowanej diety.
Rodzaje diet przemysłowych
Dieta przemysłowa przeznaczona jest dla osób unieruchomionych lub mających problem z przełykaniem i podawana jest przeważnie w płynnej postaci. Dzielimy ją na dwa rodzaje:
- Kompletna pod względem odżywczym – jest to główna dieta żywieniowa, która musi zawierać wszystkie ważne mikro i makroelementy odżywcze.
- Niekompletna pod względem odżywczym – jest tylko uzupełnieniem diety właściwej i ma na celu wzmocnienie organizmu i szybki powrót do zdrowia.
Istnieje również inny podział diet przemysłowych pod względem miejsca dostarczanego pokarmu:
- Dieta polimeryczna – dostarczana do żołądka i składająca się z całych cząsteczek białek, tłuszczy czy węglowodanów).
- Dieta oligometryczna – dostarczona do jelit, będąca już mieszaniną pociętych składników.
Stosowanie diety przemysłowej
Dieta przemysłowa zawsze układana jest indywidualnie i dobrana do potrzeb osoby przez lekarza, a podawana przez osobę wykwalifikowaną, czyli najczęściej pielęgniarkę. Dieta przemysłowa musi być przygotowywana w szpitalu lub fabrycznie. Preparaty gotowe są dostępne w aptekach i sklepach medycznych.
Żywienie doustne jest najmniej inwazyjną metodą dostarczenia osobie chorej potrzebnego pożywienia. Mimo że dieta przemysłowa jest w większości przypadków w postaci płynnej, to znajdują się w niej również produkty w postaci batonów, musów lub deserów.