Na słono i na słodko - pyszne i proste przepisy na dania z tofu
Dania z tofu mogą występować w wersji słodkiej i wytrawnej. Możliwości jest mnóstwo. Poniżej znajdują się trzy proste przepisy na potrawy z różnych rodzajów tofu: deser, pieczone pomidory i zapiekankę.
Dania z tofu mogą występować w wersji słodkiej i wytrawnej. Możliwości jest mnóstwo. Poniżej znajdują się trzy proste przepisy na potrawy z różnych rodzajów tofu: deser, pieczone pomidory i zapiekankę.
Zapiekanka makaronowa z wędzonym tofu
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 40-60 minut
Składniki:
- 500 g - makaronu muszelki,
- 200 g - 1 opakowanie wędzonego tofu,
- garść łuskanych ziaren słonecznika,
- łyżka sosu sojowego jasnego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół słoika suszonych pomidorów w oleju,
- 1 duży lub 2 małe pęczki natki pietruszki,
- sól, pieprz ziołowy,
- oliwa do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów. Makaron powinien być al dente, ponieważ będzie jeszcze zapiekany. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
2. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmaruj oliwą. Na dnie ułóż 1 część makaronu.
3. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Pod koniec wlej sos sojowy i dokładnie wymieszaj jeszcze chwilę prażąc.
4. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.
5. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 200 stopni Celsjusza.
6. Tofu i pomidory pokrój w kostkę.
7. Wszystkie składniki wsyp do miski dodając sól i pieprz i oliwę z pomidorów – około 1-2 łyżek. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce, dodaj i wymieszaj wszystko dokładnie. Ułóż na makaronie. Przykryj pozostałą częścią makaronu i skrop olejem z pomidorów.
8. Zapiekaj pod przykryciem przez około 20-30 minut.
Faszerowane pomidory – z tofu naturalnym
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 15-30 minut
Składniki:
- 3 duże, niezbyt dojrzałe pomidory,
- 200 g - opakowanie tofu naturalnego,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- łyżka soku z cytryny,
- około 6 listków świeżej bazylii,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Pomidory myjemy (najlepiej nie odrywać zielonych ogonków, jeśli są) i odcinamy „czapeczkę”, którą odkładamy. Łyżeczką wydrążamy delikatnie miąższ i przekładamy go do miseczki.
2. Cebulę siekamy drobno i smażymy na złoto na oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, rozgniecione widelcem tofu, sok z cytryny, łyżeczkę ziół prowansalskich, orzechy i miąższ pomidorowy. Smażymy wszystko na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie podkręcamy palnik i odparowujemy nadmiar wody.
3. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.
4. Faszerujemy pomidory, zakrywamy czapeczkami owijamy każdy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
Kremowy deser z silken tofu i owocami
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 15 minut
Składniki:
- 200 g silken tofu – 1 opakowanie,
- truskawki, jagody, maliny lub inne owoce sezonowe, w zimie mogą być mrożone lub egzotyczne np. kaki, ananas, banan – 1 szklanka,
- 1 łyżka brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
1. Owoce umyj – zostaw kilka do posypania deseru – i zmiksuj dodając tofu i cukier na gładką masę.
2. Przełóż do salaterek lub kieliszków, udekoruj świeżymi owocami.
Smacznego!
- Lubisz słodycze? Wypróbuj przepis na gofry ze świeżymi owocami.
- Wytrawne gofry? Mamy 3 pomysły na gofry na słono.
- Włącz do diety proteiny. Poznaj przepis na omlet białkowy.