Reklama

Dania z tofu mogą występować w wersji słodkiej i wytrawnej. Możliwości jest mnóstwo. Poniżej znajdują się trzy proste przepisy na potrawy z różnych rodzajów tofu: deser, pieczone pomidory i zapiekankę.

Reklama

Zapiekanka makaronowa z wędzonym tofu

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 40-60 minut

Składniki:

  • 500 g - makaronu muszelki,
  • 200 g - 1 opakowanie wędzonego tofu,
  • garść łuskanych ziaren słonecznika,
  • łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 duży lub 2 małe pęczki natki pietruszki,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • oliwa do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów. Makaron powinien być al dente, ponieważ będzie jeszcze zapiekany. Odcedź i przepłucz zimną wodą.

2. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmaruj oliwą. Na dnie ułóż 1 część makaronu.

3. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Pod koniec wlej sos sojowy i dokładnie wymieszaj jeszcze chwilę prażąc.

4. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.

5. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 200 stopni Celsjusza.

6. Tofu i pomidory pokrój w kostkę.

7. Wszystkie składniki wsyp do miski dodając sól i pieprz i oliwę z pomidorów – około 1-2 łyżek. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce, dodaj i wymieszaj wszystko dokładnie. Ułóż na makaronie. Przykryj pozostałą częścią makaronu i skrop olejem z pomidorów.

8. Zapiekaj pod przykryciem przez około 20-30 minut.

Faszerowane pomidory – z tofu naturalnym

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15-30 minut

Składniki:

  • 3 duże, niezbyt dojrzałe pomidory,
  • 200 g - opakowanie tofu naturalnego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka orzechów włoskich,
  • łyżka soku z cytryny,
  • około 6 listków świeżej bazylii,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Pomidory myjemy (najlepiej nie odrywać zielonych ogonków, jeśli są) i odcinamy „czapeczkę”, którą odkładamy. Łyżeczką wydrążamy delikatnie miąższ i przekładamy go do miseczki.

2. Cebulę siekamy drobno i smażymy na złoto na oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, rozgniecione widelcem tofu, sok z cytryny, łyżeczkę ziół prowansalskich, orzechy i miąższ pomidorowy. Smażymy wszystko na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie podkręcamy palnik i odparowujemy nadmiar wody.

3. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.

4. Faszerujemy pomidory, zakrywamy czapeczkami owijamy każdy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.

Kremowy deser z silken tofu i owocami

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15 minut

Składniki:

  • 200 g silken tofu – 1 opakowanie,
  • truskawki, jagody, maliny lub inne owoce sezonowe, w zimie mogą być mrożone lub egzotyczne np. kaki, ananas, banan – 1 szklanka,
  • 1 łyżka brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyj – zostaw kilka do posypania deseru – i zmiksuj dodając tofu i cukier na gładką masę.

2. Przełóż do salaterek lub kieliszków, udekoruj świeżymi owocami.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama