2 sprawdzone, wegetariańskie przepisy na tartę na słono i na słodko: z bakłażanem i cukinią
Dania z bakłażana dają mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Oberżyna jest bardzo neutralna w smaku, dlatego genialnie komponuje się z większością dodatków. Dania z cukinii to nie tylko pyszne zupy, zapiekanki i placki. Cukinia wyśmienicie smakuje również w słodkich odsłonach. Można z niej robić dżemy, tarty i konfitury.
Dania z bakłażana dają mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Oberżyna jest bardzo neutralna w smaku, dlatego genialnie komponuje się z większością dodatków. Dania z cukinii to nie tylko pyszne zupy, zapiekanki i placki. Cukinia wyśmienicie smakuje również w słodkich odsłonach. Można z niej robić dżemy, tarty i konfitury.
Przygotowując danie z bakłażanem, warto po przekrojeniu skropić go sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu miąższ nie sczernieje, a warzywo nie nabierze nieprzyjemniej goryczki. Cukinia najlepsza jest młoda i jędrna. Ogromne, dojrzałe z wykształconymi gniazdami nasiennymi cukinie to kabaczki. Przed przygotowaniem trzeba pozbyć się pestek oraz części przypominającej strukturą watę. Najwygodniej robi się to łyżką.
Przepis na tartę z bakłażanem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Składniki na 5-6 porcji
Ciasto:
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki,
- 125 g margaryny.
Farsz:
- 1 bakłażan,
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
- 20 suszonych pomidorów w oleju,
- biała część niewielkiego pora,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
- 1 kulka mozzarelli.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut chłodzenia + 30 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Bakłażana umyj i pokrój na cienkie plastry, które natrzyj odrobiną soli i papryki.
3. Pokrój drobno pora i podsmaż go ma oleju ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy por się lekko zarumieni, ułóż na patelni bakłażana i obsmaż go po obu stronach.
4. Odsączone z oleju pomidory pokrój w kostkę. Mozzarellę również pokrój.
5. Podpiecz schłodzone ciasto na złoto (około 10-15 minut) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
6. Na cieście ułóż bakłażana, pomidory, por. Po wierzchu posyp mozzarellą.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 10-15 minut.
Przepis na tartę z cukinią na słodko
Składniki na 6-7 porcji
Ciasto:
- 125 g margaryny lub miękkiego masła,
- 250 g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru pudru,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- cukinia a'la ananas: 350 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę cukinii, 5 łyżek cukru, szklanka wody, 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia + 35 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Cukinię wrzuć do rondelka, zalej wodą, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj do miękkości. Odsącz i odstaw do ostudzenia.
3. Wyłóż ciastem foremkę i nakłuj je widelcem. Podpiecz na złoty kolor przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
4. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jajkami, mąką i sokiem z cytryny.
5. Schłodzoną cukinię ułóż na cieście i zalej masą.
6. Piecz tartę około 20 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
Smacznego!
- Dania kuchni hiszpańskiej łączą śródziemnomorską tradycję kulinarną z wpływami arabskimi. Kuchnia hiszpańska - charakterystyka i przepisy.
- Omlet z ziemniakami to prosty sposób na szybki i pożywny obiad. Omlet z ziemniakami, czyli hiszpańska tortilla.
- Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Dania z kapustą modrą: na ciepło, zasmażana i w formie surówki.