Dwa pomysły na sylwestrowe zupy
Dwa pomysły na sylwestrowe zupy, jedna w wersji mięsnej i rozgrzewającej, druga w wersji lżejszej i bezmięsnej: zupa gulaszowa i zupa z soczewicy.
Opublikowano: czwartek, 7 stycznia 2016 13:17
Reklama
Dwa pomysły na sylwestrowe zupy, jedna w wersji mięsnej i rozgrzewającej, druga w wersji lżejszej i bezmięsnej: zupa gulaszowa i zupa z soczewicy.
Reklama
Poniżej dwa pomysły na sylwestrowe zupy: w wersji bezmięsnej i mięsnej.
Zupa z soczewicy
Składniki:
- soczewica czerwona łuskana (200 gramów),
- pomidory (dwie sztuki),
- cebula (dwie małe sztuki),
- czosnek (dwa ząbki),
- bulion warzywny (jeden litr),
- korzeń imbiru,
- oliwa (dwie łyżki),
- sól (jedna łyżeczka),
- ostra papryka (jedna łyżeczka),
- mieszanka curry (jedna łyżeczka),
- śmietana.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekać cebulę, imbir i czosnek zetrzeć na tarce.
- Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: sól, imbir, paprykę, mieszankę curry.
- Przełożyć cebulę do garnka, dodać rozdrobnione pomidory i soczewicę, zalać bulionem warzywnym, gotować około 20 minut.
- Zupę podawać ze śmietaną, można udekorować kiełkami.
Smacznego!
Zupa gulaszowa
Składniki:
- mieszanka mięs: karkówki, łopatki, wołowiny (pół kilo),
- papryka czerwona (dwie sztuki),
- pieczarki (50 dkg),
- cebula (jedna duża sztuka),
- marchewka (jedna mała sztuka),
- pietruszka (jedna mała sztuka),
- czosnek (dwa ząbki),
- seler (1/4 sztuki),
- ziemniaki (3 średnie sztuki),
- bulion warzywny,
- koncentrat pomidorowy (2 łyżki),
- olej do smażenia,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Zostawić w lodówce na kilka godzin.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni, dodać mięso i smażyć razem.
- Mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać przyprawy: majeranek, kminek, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
- Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w paski i dodać do zupy, gotować wszystko razem na małym ogniu.
- Paprykę można podpiec w piekarniku, następnie pokroić w kostkę i dodać do zupy.
- Pieczarki pokrojone w plastry podgrzać na patelni, aby odparowała woda. Dodać do zupy.
- Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Gotować do momentu aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
- Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić wedle uznania: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka.
Smacznego!
Reklama
- Oto inspiracje na letni obiad. Lekkie zupy na lato - przepisy na wspaniałe chłodniki.
- Jak podać pieczywo do zup i sałatek? Poznaj przepis na grzanki do zupy.
- Wiesz, na czym powinna opierać się zdrowa dieta? Na dietetycznych zupach - oto 2 przepisy na zupę z cukinii i dyni.
Reklama
Reklama
Reklama